Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Drentse winnaar Nederlands Kampioenschap Biertappen bekend

Geplaatst op dinsdag 25 oktober 2022

Tijdens de biertapwedstrijd in Drenthe bij Iers Restaurant & Pub De Turfsteker in Westerbork werd het beste biertje getapt door Sander Vos van Iers Restaurant & Pub De Turfsteker. Ruim 35 bartenders namen maandag 24 oktober deel aan de regiowedstrijd en na een spannende finale won Sander met 161 punten. In het hele land strijden meer dan 1400 barmannen en –vrouwen om deze prestigieuze titel tijdens vier regionale voorrondes. De regionale winnaars staan in januari 2023 in de landelijke finale op de vakbeurs Horecava in Amsterdam.

Een professionele vakjury beoordeelt het vakmanschap van de deelnemers: het voorbereiden, tappen, presenteren en serveren van de getapte biertjes en speciaalbieren.

Voorrondes en finale

Er zijn vier regionale wedstrijden en een groot aantal lokale voorrondes per regio die door horecaondernemers worden georganiseerd. De opdracht aan de deelnemers is om twee fluitjes en twee vaasjes bier te tappen en om een speciaalbier aan de vakjury te presenteren door deze uit het flesje uit te schenken. Sander gaat door naar de landelijke finale. Naast Sander doen ook de nummer 2 en 3 van de regiowedstrijd Drenthe mee aan deze landelijke finale. Dit zijn Birgit Ham, ook van Iers Restaurant & Pub De Turfsteker, en Martijn Grit van Diggels uit Westerbork.

Vakmanschap en passie

Het Nederlands Kampioenschap Biertappen wordt door de Stichting Tapwedstrijden.nl georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Sinds de oprichting van de Stichting Tapwedstrijden.nl in 2010 hebben ongeveer 460 tapwedstrijden plaatsgevonden en zijn er negen Nederlands Kampioenen gekroond. Tapwedstrijden kunnen door ieder horecabedrijf of door enthousiaste horecamensen worden georganiseerd.