Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Drankendistributeur voorkomt dat plastic drankfusten op de vuilstort belanden

Geplaatst op donderdag 25 april 2019

De meeste plastic fusten in Engeland worden niet gerecycled en belanden vaak op de vuilstort. Om dit probleem op te lossen start de WDS-Group samen met OneCircle een ​​circulair programma om zo de grondstoffen uit KeyKegs te recyclen en daarmee nieuwe KeyKegs te kunnen maken. WDS-Group verzamelt de gebruikte KeyKegs en levert ze samengeperst in balen aan plastic recyclingspecialist OneCircle, waar de KeyKegs vervolgens worden verwerkt en weer worden omgezet in grondstoffen voor KeyKegs.

WDS-Group, een door een familie gerunde groothandel en distributeur in Bury, Greater Manchester, ziet nieuwe mogelijkheden met de verzameling van KeyKegs. Sam Evans, directeur: “We schatten dat elk jaar meer dan 500.000 KeyKegs alleen al in Manchester terechtkomen en het is geweldig dat we ze nu weer als grondstoffen kunnen gebruiken.”

Annemieke Hartman van OneCircle: “We verwelkomen de WDS-groep graag in de OneCircle-community, de WDS-groep is één van de leiders op het gebied van duurzaamheid en we verlagen samen de CO₂-footprint door de grondstoffen van KeyKegs opnieuw te gebruiken. Misschien zijn ze daarmee op weg om de CO₂-footprint van hun bieren tot de laagste in de industrie te maken. In Engeland bouwt OneCircle een landelijke inzamelcommunity op. Leden van de community verzamelen en persen de KeyKegs in balen. OneCircle haalt de balen KeyKegs op en transporteert ongeveer 8.000 KeyKegs per vrachtwagenlading naar de verwerkingsfabriek. Een KeyKeg bestaat voor 81% uit PP en PET, twee soorten kunststoffen die kunnen worden hergebruikt als een circulaire grondstof. De rest van de materialen kan worden gebruikt in andere hoogwaardige toepassingen. Elke KeyKeg bestaat al voor 30% uit gerecycleerd materiaal. Dit aandeel zal de komende jaren verder stijgen.

LWC, WDS en OneCircle

Lightweight Containers is de producent van KeyKeg en UniKeg: ‘s werelds toonaangevende one-way-fusten voor dranken. Sinds de oprichting in 2006 in Den Helder is Lightweight Containers uitgegroeid tot de wereldwijde marktleider. Het bedrijf bedient zijn klanten vanuit warehouses en verkoopkantoren over de hele wereld en heeft productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland en opent in 2019 een productielijn in Spanje. WDS Group is een drankendistributeur en familiebedrijf van 20 personen en meer dan 2500 producten voor verschillende bedrijven in het noordwesten van Engeland. Ze zijn opgericht in 2009. OneCircle is een initiatief van Lightweight Containers, gestart in 2018. Het bedrijf biedt oplossingen voor het recyclen van KeyKegs en UniKegs wereldwijd, met het doel ze volledig circulair te maken (wat betekent dat alle materialen in een gebruikte KeyKeg worden gebruikt om nieuwe KeyKegs of andere hoogwaardige toepassingen te maken). Ze gebruiken nieuwe, unieke inzamelingsmethoden, netwerken en technologieën. One Circle is in de opbouwfase en is vastbesloten om verantwoordelijkheid te nemen voor de end-of-life fase van de fusten en daarbij samen te werken met alle relevante bedrijven om zo een ​​circulaire economie te creëren.