Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Donderdag 24 februari verschijnt Hop van Leendert Alberts

Geplaatst op donderdag 10 februari 2022

Nieuwe biersoorten overspoelen de markt en bij sommige voert hop de boventoon in de smaakbeleving. Toch is hop in elk bier een standaardingrediënt: zonder hop geen bier. Het is zevenhonderd jaar geleden dat in Nederland voor het eerst bieren met hop werden gebrouwen. Door deze innovatie was het bier langer houdbaar en kon het op grotere afstand worden verhandeld. Een revolutie was ontketend. Het nieuwe boek Hop van Leendert Alberts verschijnt 24 februari en neemt je mee terug naar deze gouden tijden van onze schuimende volksdrank.

Bierbrouwen werd een ambacht en de bedrijfsproductie schoot omhoog tot een paar duizend liter per week. Het waren de beginjaren van de Nederlandse bierindustrie, die van de veertiende tot de zestiende eeuw een indrukwekkende bloeitijd doormaakte. Bier, hop en technische kennis werden geëxporteerd naar België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. De hoeveelheden bier die toen werden geproduceerd zouden pas tegen de twintigste eeuw worden geëvenaard. Hop neemt je mee terug naar deze gouden tijden van onze schuimende volksdrank. Elke bierliefhebber wil dit succes proeven.
 
Dr. Leendert Alberts
is docent geschiedenis aan de Hogeschool Utrecht en bij Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) en tevens adviseur voor UNESCO op het gebied van erfgoed van de Europese biercultuur. Hij schreef eerder Brouwen aan de Eem, over Amersfoort als middeleeuwse bierstad, en heeft meerdere artikelen over biergeschiedenis en stadsgeschiedenis gepubliceerd.

Hop
Paperback, 392 pagina’s

Prijs: € 22,50
ISBN: 978 90 446 3765 6