Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

D’olle Grieze dit jaar gebrouwen bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam

Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019

De gezamenlijke Noordelijke brouwers brouwen maandag 7 januari voor de negende keer een typisch Gronings stadsbier brouwen: d’Olle Grieze. Het betreft dit jaar een Brut I.P.A. die dit keer wordt gebrouwen bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam. De brouwers brouwen samen één van de grootste ‘collaboration brews’ van Nederland. Brut IPA is een opkomende bierstijl, een zogenaamd champagnebier.

Biertype
Het biertype Brut IPA werd voor het eerste gebrouwen in San Francisco en verovert sinds 2017 mondjesmaat de rest van de wereld. Brut is een zeer droge champagne en bij de bierstijl Brut IPA gaat het dan om de combinatie van de hoppigheid van een IPA en de droge body van champagne.

Opbrengst
Al negen jaar lang wordt er jaarlijks een d’Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar het onderhoud van het orgel in de Groningse Martinikerk gaat. De voorgaande drie keren werd het bier in Groninger ketels gebrouwen, bij Martinus, Bax en Pivo. Voor het eerst wordt d’Olle Grieze in de Ommelanden gebrouwen. Hotel Parkzicht is vorig jaar begonnen met het brouwen van eigen bier, Bogdike. Sindsdien is het het eerste Brouwhotel van Nederland. Het bier wordt gebrouwen in unieke glazen brouwketels, de enige in West-Europa.

Lokale ingrediënten
Samen met brouwers uit Drenthe, Friesland en Groningen wordt de expertise gedeeld en gezamenlijk een recept gemaakt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van lokale producten zoals hop geteeld in Zuidbroek. Holland Malt uit de Eemshaven doneert een deel van de mout dat afkomstig is van boeren uit het Noorden van Nederland. Het bier wordt geschonken tijdens het grote bierdiner in de Martinikerk op 3 april. Voorafgaand aan het Bierfestival in deze Martinikerk.