Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Delftse Fresh Hop IPA heeft hop uit Bieslandse Bovenpolder

Geplaatst op donderdag 24 september 2020

Op donderdag 1 oktober, tussen 17.30 en 18.30 uur, gaat bij Delfts Brouwhuis aan de Hippolytusbuurt 43 een uniek en gelimiteerd bier in première. De Fresh Hop IPA ‘Feestende Fazant 2020’ van Delftse Brouwers is gemaakt met verse hop uit de Bieslandse polder. Brouwer John Brus vertelt samen met de helden van het hopveld Sabrina Lindemann iets over het proces en het bier terwijl iedereen de 2020-editie kan proeven.

Aanwezig zijn in ieder geval ook veel van de enthousiaste vrijwilligers die de hop van de metershoge leidraden plukten! Een keer per jaar, tijdens de hopoogst in september, krijgen – avontuurlijke – brouwers de kans om een bier te ‘freshoppen’. Dat betekent dat, nadat het bier is uitvergist, het nog een korte periode blijft lageren met kakelvers geplukte hop, dus de ‘natte’ groene bellen die de vorige of zelfs dezelfde dag zijn geoogst. Normaal gesproken wordt bier in of na de kook gehopt met gedroogde hop of hop-pallets. Ook heerlijk, maar de smaak- en geursensaties die het hoppen met verse hop opleveren zijn ongeëvenaard. En daarbij slechts voor een beperkte tijd in volle glorie in het bier aanwezig. Ook voor deze Delftse Fresh Hop-versie geldt: als je het wilt proberen, wees op tijd, er is een beperkte hoeveelheid en op = op.

Bieslandse Hop
De Delftse Fresh Hop IPA is ‘gefreshopped’ met lokale Bieslandse hop. Sabrina Lindemann werd in 2018 benaderd door het burgerinitiatief BuytenHout Tafel om samen met de mensen uit Buytenhout (gemeente Pijnacker-Nootdorp) een duurzame toekomstvisie voor dit gebied te ontwikkelen. Zo deed zich de mogelijkheid voor om op het terrein van Gé Kleijweg in de Bieslandse Polder de hop in de volle grond te gaan verbouwen. En daar in de zeeklei deed de hop het buitengewoon goed! Toen Sabrina op zoek ging naar een brouwer die het zag zitten om te gaan brouwen met de Bieslandse hop kwam al snel John Brus van Delftse Brouwers in beeld. Met de eerste Delftse Fresh Hop ‘Feestende Fazant’ in 2019 als resultaat. Nu dus de tweede editie!

De brouwerij van Delftse Brouwers huist boven de middeleeuwse kelders van Delfts Brouwhuis. Het in juli geopende biercafé-restaurant. Alle specials van Delftse Brouwers hebben allitererende dierennamen en de inspiratie voor de Feestende Fazant werd gevonden in het enthousiaste en volop aanwezige fazantenvolk in en om het hopveld in de Bieslandse polder.