Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

De smaak van Vlier

Geplaatst op dinsdag 5 juni 2018

Bloesem, takken, bessen en judasoor. Allen zijn ze te vinden aan de gewone vlier, oftewel de Sambucus Nigra. Samen met Mediamatic en kunstenaar Zeger Reyers gaat Oedipus het jaar rond met deze meest ‘alledaagse boom’. Met plaatselijke vlier-ingrediënten brouwt Oedipus vier verschillende seizoensbieren, en een cuvée waarin de smaak van het gehele jaar gevangen is.

Onkruid
Op 20 juni is er een proefavond rondom het eerste testbier: de Bloesem. In de opeenvolgende seizoenen volgen de bessen, takken en judasoor. Gedurende het jaar brouwt Oedipus bier waarbij lokaliteit of terroir een belangrijke rol speelt. Hoofdbrouwer Sander Nederveen praat over het gebruik van de Vlier in het brouwproces, Zeger Reyers vertelt oude Vlier-mythen en gaat in op zijn eindeloze fascinatie met deze boom. Tot slot deelt Jonmar van Vlijmen zijn kennis over de vele toepassingen van dat wat we gewoonlijk ‘onkruid’ noemen.