Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

De smaak van het bier van Rembrandt proef je in de Haagse regio

Geplaatst op maandag 18 juli 2022

Wat voor een soort bier zat er in het glas op Rembrandt’s schilderij ‘De verloren zoon in een herberg’ uit 1635? Craft, de brancheorganisatie van onafhankelijke brouwerijen, ging op onderzoek uit en vond het recept. De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij heeft samen met de Zoetermeerse Brouwerij ROEM besloten dit bier te brouwen met de smaak van nu. De ZHB geeft samen met Roem  met dit bier – dat de naam VROLIJK heeft – kleur, geur en smaak aan het beroemde schilderij uit 1635.

Dit bijzondere bier, dat de naam VROLIJK draagt, is vanaf nu verkrijgbaar bij de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij in Rijswijk en bij Roem, de brouwerij in Zoetermeer. Zij brouwden enkele honderden liters om te laten proeven aan hun gasten.

Op het schilderij, geïnspireerd door het verhaal van de verloren zoon, is een jong stel te zien dat in een vrolijke bui het glas heft. Het zijn niemand minder dan Rembrandt en zijn vrouw Saskia – het schilderij wordt dan ook wel Zelfportret met Saskia genoemd. Een 17e-eeuwse selfie. Bierbrouwers en -drinkers vragen zich natuurlijk maar één ding af bij het zien van het schilderij. Hoe smaakte het bier dat Rembrandt dronk?

Op basis van een geheel nieuw, zorgvuldig ontworpen brouwrecept werd een op Rembrandts schilderij gebaseerd bier gebrouwen: VROLIJK. Het bier is licht van kleur, heeft rond de vijf procent alcohol, is tamelijk droog van smaak en heeft door het gebruik van onder andere boekweit en kruiden als steranijs en koriander een uniek, doordrinkbaar karakter.