Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

De Kaapse Brouwers versterkt haar positie als een onafhankelijke micro-brouwerij

Geplaatst op maandag 26 oktober 2020

Jonge ondernemers, te weten oprichter Tsjomme Zijlstra en twee steunpilaren uit het management, hebben de overname van aandelen van de grootaandeelhouders van de Kaapse Brouwers afgerond. Zo lukt het hun om de onafhankelijkheid van de brouwerij te waarborgen. Ook is er geïnvesteerd in een nieuwe eigen productiebrouwerij in het Keilepand te Rotterdam.

Tsjomme Zijlstra, oprichter van Kaapse Brouwers, werd in november 2018 door grootaandeelhouders (Brouwerij De Molen) geïnformeerd dat men hun belang wilde verkopen. Deze situatie creëerde het risico dat een meerderheidsbelang in Kaapse Brouwers verkocht zou worden aan een grote gevestigde bierbrouwer. Het bewoog Zijlstra en twee steunpilaren uit het management, Etienne Vermeulen en Geneviève Vachon, deze aandelen over te nemen. Het dynamische trio rekruteerde bovendien Floor van de Merbel en Oscar Izeboud om het team van aandeelhouders te completeren en om verder te gaan met één gedeelde visie. De overname is vlak voor de zomer afgerond.

De Kaapse Brouwers valt op binnen de huidige markt van ‘craftbrouwers’ door de lokroep van de grotere bedrijven te weerstaan. “Hoewel sommige brouwerijen geloven dat het pad naar succes en zekerheid een partnerschap vereist met grotere bedrijven, kiezen wij er bewust voor om onafhankelijk te blijven” meent Zijlstra, directeur van de Kaapse Brouwers. “Wij willen geen compromis sluiten over onze visie op ‘craft bier’ in Rotterdam noch denken wij de middelen van een multinational nodig te hebben om die visie te verwezenlijken. Wij willen dat het Kaapse bier is als de stad waar het vandaan komt: oprecht en gedurfd.”

Om echt Rotterdams bier te kunnen produceren investeerde de Kaapse Brouwers, met behulp van de Rabobank Rotterdam, in een productiefaciliteit in het Keilepand, gelegen in het Westen van de havenstad (M4H – Rotterdam Makers District). De nieuwe brouwerij is onderdeel van een collectief bestaande uit lokale ondernemingen en draagt bij aan de revitalisering van dat deel van de stad. Ook is er in een blik-lijn geïnvesteerd, iets waar de Kaapse Brouwers al lang van droomde. “Met de blik-lijn slaan we twee vliegen in één klap: het is beter voor het bier en voor het milieu”, aldus Zijlstra.

De Kaapse Brouwers is een craftbierbrouwerij te Rotterdam met twee horecalocaties. Allereerst de Kaapse Kaap, een bar met tweeëndertig bieren op tap en een bierwinkel gelegen in de Fenix Food Factory; een ambachtelijke versmarkt te Katendrecht. En de Kaapse Maria, gevestigd in een historisch pand in het centrum van de stad, gericht op craftbier en natuurwijn, dat gepaard gaat met simpele maar verrassende ‘shared-dining’ gerechten. De bieren van de Kaapse Brouwers zijn te vinden in vele horecalocaties en grotere supermarkten in Rotterdam. Voor meer informatie: http://www.kaapsebrouwers.nl/