Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

De Halve Maan zal geen boom omzagen voor brouwketel op rotonde

Geplaatst op dinsdag 2 november 2021

Op 22 september 2021 verleende de Stad Brugge – na gunstige adviezen – een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een antieke koperen brouwketel op de rotonde aan de Lieven Bauwensstraat, waar de nieuwe bottelarij en verwerkingscentrum voor bier van Brouwerij De Halve Maan in aanbouw is. Recent kwamen wat reacties van mensen die bezorgd waren omtrent het verdwijnen van de Esdoorn die er vandaag staat. Naar aanleiding van deze reacties heeft De Halve Maan gereageerd met een statement om de mensen gerust te stellen. De brouwerij houdt rekening met de opmerkingen en reacties, en is al enkele weken aan het onderzoeken hoe de boom op een ecologische verantwoorde manier kan gered worden, en hoe de toestand van de boom actueel is.

De mogelijkheden worden onderzocht om de boom te verplanten, en op een verantwoorde manier in een beter geschikte omgeving tot zijn recht te laten komen. De brouwerij roept zelfs op: “Indien mensen suggesties hebben voor een gepaste locatie, laat het ons weten!” Mocht uit de studies blijken dat het verplanten van de boom onhaalbaar is, dan stelt Brouwerij De Halve Maan iedereen gerust: “Wij gaan de boom in kwestie niet omzagen voor een rotonde, indien wij geen duurzame oplossing vinden voor de boom.” De haalbaarheidsstudies zijn volop bezig, er wordt gesproken met gespecialiseerde experten in deze materie.

Duurzaamheid

Op vraag van de Groendienst en de Stad Brugge had de brouwerij de plannen voor de rotonde trouwens al aangepast en duurzamer gemaakt: zo zal de ketel geplaatst worden in een groene omkadering, zonder verharding en met aanplanting van ‘Kardinaalshoed Emerald Gaiety’, een typische inheemse groene bodembedekker. De vergunning bepaalt ook al dat de boom zal worden gecompenseerd door nieuwe extra bomen op de nieuwe site van De Halve Maan. De brouwerij kwam de vorige jaren al meermaals in de aandacht met opmerkelijke duurzaamheidsinitiatieven. Zo legde ze onder meer een ondergrondse bierpijplijn aan voor het transport van haar bier vanuit de binnenstad naar de bottelarij op het Waggelwater. Dit leidde niet alleen tot leuke reacties internationaal, het leidde ook tot een serieuze beperking van CO2-uitstoot, en zwaar vrachtverkeer in de binnenstad. Hierdoor draagt de brouwerij bij aan een meer leefbare omgeving, en toont ze aan dat duurzaamheid gecombineerd met economische groei mogelijk is. Brouwerij De Halve Maan heeft met de bouw van de nieuwe site ambitie om haar duurzaamheidsbeleid extra kracht bij te zetten. Naast het planten van extra bomen en een groendak op de nieuwe site, zal de nieuwe productieplaats tot een serieuze vermindering van het waterverbruik en energie leiden. De diverse investeringen gaan het waterverbruik van de brouwerij per geproduceerde liter bier minstens halveren. De nieuwe installaties zullen ‘state of the art’ zijn, en bevatten meerdere innovaties om de brouwerij groener en duurzamer te maken. Zo wordt er ook gewerkt met meer duurzame verpakkingen voor export naar verre landen, en investeert de brouwerij in circulaire verpakkingen zoals herbruikbare flessen, kratten en vaten.

Waterzuivering

Er wordt momenteel ook geïnvesteerd in een hypermoderne eigen waterzuiverings-installatie, waardoor de brouwerij voortaan geen afvalwater meer zal lozen op riool. Het afvalwater zal aan de hand van innovatieve technieken gezuiverd worden tot drinkbaar water dat kan hergebruikt worden in de productie, of als oppervlaktewater worden geloosd. Bovendien zal de waterzuivering ook biogas produceren uit het afvalwater, dat meteen zal worden hergebruikt in de productie van stoom. In een regio waar water in de komende jaren een uitdaging wordt wil de brouwerij op deze manier ook haar steentje bijdragen om tot echte oplossingen te komen voor het milieu. Brouwerij De Halve Maan was een van de eerste brouwers om op 6 september 2018 met de Vlaamse Minister de ‘Green Deal’ te ondertekenen, om naar een verdere reductie van de ecologische voetafdruk van de activiteiten te streven. Met de bovenvermelde innovaties blijft de brouwerij dus stappen ondernemen naar de vermindering van de ecologische voetafdruk.