Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

De Brussels Beer Challenge ‘23 brengt ‘s werelds beste bieren naar Turnhout

Geplaatst op vrijdag 27 oktober 2023

De internationale biercompetitie ‘Brussels Beer Challenge’ viert van 29 t/m 31 oktober 2023 zijn twaalfde verjaardag in Turnhout. Deze stad wordt gezien als de hoofdstad van de Antwerpse Kempen, een stad met veel cultuur, toeristische attracties en omgeven door prachtige natuur. De Brussels Beer Challenge vindt plaats op 29, 30 & 31 oktober in het prestigieuze ‘Paterspand’ in het centrum van Turnhout. Het evenement is niet toegankelijk voor het brede publiek; proeven en beoordelen van de talrijke bieren is daar enkel weggelegd voor de vakjury. De BBC verwelkomt dit jaar 1811 bieren uit 37 landen.

Turnhoutse Bierfeesten

Toch is er ook aan de lokale bierkenners en -liefhebbers gedacht. Zij komen ruimschoots aan hun trekken op de Turnhoutse Bierfeesten die van 27 tot 29 oktober plaatsvinden in het Open Stadsatelier. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober kun je 100 bieren proeven. Diverse stijlen, zorgvuldig geselecteerde bieren, één-voor-één toppers. Op zondag 29 oktober presenteren vijf brouwerijen- waaronder veelvuldig BBC bekroonde brouwerij ‘De Lambiek Fabriek’ en lokale brouwerijen ‘Het Nest’ en ‘De Dochter van de Korenaar’ hun beste en nieuwste bieren.

Turnhout staat bekend om haar geschiedenis, rijke folklore en bloeiend cultureel leven: Speelkaartenmuseum, het begijnhof, het kasteel, het unieke Vennengebied, en veel meer. Turnhout leeft, en dit door de talrijke evenementen die er jaar in jaar uit plaatsvinden. En, last but not least, voor iedereen die van gastronomie en levenskunst houdt, is dit de place to be: de vele restaurants en cafés bieden een ruime keuze met voor elk wat wils. Zo’n bruisende plek vormt het perfecte kader voor de organisatie van het belangrijkste bierevenement in België.

Woelige tijden

De BBC verwelkomt dit jaar 1811 bieren uit 37 landen. Dit mag een geweldig succes genoemd worden. De internationale en Belgische biersector bevinden zich momenteel in een uitdagende periode. Verschillende factoren hebben een aanzienlijke impact op de industrie en de toekomst ziet er onzeker uit. Een van de voornaamste zorgen is de inflatie. De stijgende prijzen van grondstoffen en energie hebben een directe invloed op de productiekosten van brouwerijen. Mout, hop, en andere essentiële ingrediënten worden duurder, en dit drukt op de winstmarges van de brouwerijen. Het is een situatie die wereldwijd voelbaar is. Daarnaast wordt de bierindustrie geconfronteerd met een groeiende anti-alcohollobby. Deze groepen zetten zich actiever dan ooit in voor strengere regelgeving en beperkingen op het gebied van alcoholreclame en -verkoop. Dit heeft de sector gedwongen om haar marketing- en verkooppraktijken te herzien. De combinatie van deze factoren heeft geleid tot een veranderend landschap voor brouwerijen in België en over de hele wereld. Ze worden gedwongen om innovatiever te zijn, zowel in productontwikkeling als in duurzaamheid, om de toenemende kosten te compenseren en tegelijkertijd te voldoen aan de eisen van de moderne consument. Desondanks blijft bier een belangrijk cultureel en economisch element in België, en brouwerijen blijven trots op hun traditie en vakmanschap. Het is een sector die zich altijd heeft weten aan te passen en te handhaven. We zijn dan ook bijzonder blij en trots dat de brouwers hun bieren naar de Brussels Beer Challenge blijven zenden.

Over Brussels Beer Challenge

De Brussels Beer Challenge, de eerste professionele bierwedstrijd in België, werd in 2012 door BeComev (Beer Communications & Events), onder leiding van Luc De Raedemaeker en Thomas Costenoble, opgericht als antwoord op de groeiende interesse in de biercultuur. Gedurende drie dagen beoordeelt een panel van 95 gerenommeerde internationale juryleden de 1811 deelnemende bieren. Deze bieren worden gegroepeerd in consistente series op basis van hun herkomst, typiciteit en stijl en worden beoordeeld volgens strenge, objectieve criteria. De beste bieren in elke categorie krijgen een gouden, zilveren of bronzen medaille. De Brussels Beer Challenge biedt brouwers uit de hele wereld een unieke kans om zich te meten met de allerbeste Belgische bieren.