Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

De beste Russian Imperial Stout van Nederland komt uit Wassenaar

Geplaatst op dinsdag 23 april 2019

De Russian Imperial Stout van Brouwerij Crooked Spider uit Wassenaar is op 18 april jl. bekroond met een gouden medaille tijdens de Dutch Beer Challenge. Imperial stouts worden onder andere gekenmerkt door een volle body, een droge bitterheid en met aroma’s van donker fruit, gebrande mout, chocolade en koffie. Het alcoholvolume ligt tussen de 7 en 12%. De Russian Imperial Stout van Crooked Spider heeft al deze kenmerken, en herbergt een alcoholpercentage van maar liefst 9,6%.

Bij deze bierwedstrijd zijn 76 medailles uitgereikt onder de 146 deelnemende brouwerijen, die gezamenlijk 441 verschillende bieren hadden opgestuurd om gekeurd te worden door onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters. Tijdens de wedstrijd worden bieren gekeurd op uiterlijk, aroma, smaak, technische kwaliteit en passendheid binnen de stijl.

De stout wordt door brouwer Niels Beekhuizen gebruikt om eenmaal per jaar houten vaten te vullen, om zo de Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout te maken. Het basisbier is dit jaar voor het eerst apart uitgebracht, en heeft naast de gouden medaille tijdens de Dutch Beer Challenge ook de hoogste prijs gehaald tijdens de Lyon International Competition in maart. De vatgelagerde stouts vallen regelmatig in de prijzen, maar zijn door de geringe productievolumes niet opgestuurd naar de Dutch Beer Challenge. De Russian Imperial Stout was het enige door Crooked Spider ingestuurde bier.

Nieuwe brouwerij

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de installatie van een grotere brouwerij in Wassenaar. Naar verwachting worden begin 2020 de eerste bieren gemaakt in de nieuwe ketels. Naast de Russian Imperial Stout zullen uiteraard ook de overige bieren van Crooked Spider worden geproduceerd. Het bierweb van de brouwerij bevat bieren welke inspiratie vinden in verschillende werelddelen. “We werken ook aan een lijn nieuwe bieren, maar we zullen nu eerst veel stout moeten brouwen!”, aldus brouwer Niels Beekhuizen.