Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

CRAFT waarschuwt voor bierrevolutie met een bittere smaak

Geplaatst op donderdag 25 juli 2019

De branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse Craft brouwers CRAFT luidt de noodklok. Heerlijk helder is niet langer het credo op de biermarkt, zo vinden zij. Het is steeds minder transparant wat de herkomst is van het glas bier dat je op een terras bestelt. De oplossing is volgens de branchevereniging CRAFT eenvoudig. Wees gewoon eerlijk en helder en geef de consumenten de keus voor wat zij echt lekker bier vinden.

Juist de craftbrouwerijen maken het verschil op een bierkaart en het huidige bieraanbod in de speciaalbierzaken, de slijterijen en het supermarktschap. Zij geven namelijk kleur aan het bierlandschap en weten de consument te verrassen met bijzondere craftbieren met mooie smaken en gedurfde recepturen. Dit zijn bieren die voor iedere consument beschikbaar zouden moeten zijn, zodat deze zelf kan bepalen wat men echt lekker vindt. Grote brouwerijen voelen echter de hete adem van originele craftbieren en zijn op creatieve en slinkse wijze de zogenaamde crafty bieren aan het pluggen door overnames, participaties in voorheen onafhankelijke craftbrouwers of door op craftbier lijkende bieren op de markt te brengen. Als consument denk je een ambachtelijk craftbier te kopen of te bestellen, maar in feite wordt dat bier geproduceerd door een multinational, zonder dat dit duidelijk te herkennen is.

Niet nodig, niet eerlijk en consumentenbedrog in een markt waar ook voldoende ruimte is voor kleinere brouwers. Alleen wordt het spel niet fair gespeeld door de grote brouwerijen die met veel commerciële slagkracht proberen echte craftbieren te verdrukken en look-a-like bieren te brouwen. ‘Wat gaat het worden: craft of crafty?’, vraagt I.R. Kempen zich af in het magazine BROUW!. De oplossing is volgens de branchevereniging CRAFT eenvoudig. Wees gewoon eerlijk en helder en geef de consumenten de keus voor wat zij echt lekker bier vinden. De markt wordt er alleen maar frisser door en de bieren nog lekkerder.

Wat is een craftbrouwerij
Een craftbrouwerij brouwt bieren vanuit een passie en brengt het ambacht van het brouwen terug. Dit resulteert in een grote diversiteit op het gebied van smaak. Vanuit CRAFT wordt de volgende definitie van een craftbrouwer gehanteerd:

  • Onafhankelijk: maximaal 25% van de aandelen in handen van een niet-CRAFT-brouwer.
  • Authentiek: brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of andere ingrediënten om kosten te reduceren (geen high-gravity).
  • Eerlijk: is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie
  • Volume: maximum volume hectoliters ligt op één (1) miljoen.

De craftbrouwers brouwen dus craftbier, een term die is komen overwaaien uit Amerika. Het is het antwoord van de craftbrouwers op de jarenlange dominantie van de commerciële brouwerijen, die vaak alleen maar pils brouwen.

Over CRAFT
CRAFT is de branchevereniging van onafhankelijke brouwers. De vereniging ondersteunt meer dan 160 brouwerijen met de promotie, belangenbehartiging richting markt, media en politiek. Daarnaast organiseert de vereniging verschillende (thema)bijeenkomsten waaronder de jaarlijks de Dutch Craft Beer Conference.