Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Cornet voegt alcoholvrije variant toe aan range: Cornet Alcohol-free

Geplaatst op woensdag 16 juni 2021

Op 16 juni introduceerde brouwerij De Hoorn, één van de Belgische brouwerijen van Swinkels Family Brewers, Cornet Alcohol-free. Een antwoord op de vraag naar een zacht en smaakvol speciaalbier, maar dan alcoholvrij. De basis voor het alcoholvrije bier is het krachtig blonde Cornet Oaked, waaruit de alcohol wordt onttrokken. Het alcoholvrije bier wordt hierna nogmaals ge-oaked, waardoor ook de alcoholvrije variant wordt gekenmerkt door de Cornet-signatuur.

Na een lang ontwikkelingstraject met vele testen en proeverijen zijn de brouwers van brouwerij De Hoorn ‘fier’ op de alcoholvrije versie van hun Cornet Oaked. Stijn Bundervoet, meesterbrouwer bij De Hoorn: “Ik ben fier op wat we met de Cornet Alcohol-free hebben weten neer te zetten. Ook voor de drinker van alcoholvrij bier bieden we nu een smaakexplosie en een beleving. Om de karakteristieken van het bier maximaal te behouden, gebruiken we Cornet Oaked als basis voor de Cornet Alcohol-free. We reduceren de alcohol in een hypermoderne brouwinstallatie tot 0,3 % vol/alc, waarbij zoveel mogelijk typische geur- en smaakelementen behouden blijven. Daarna oaken we het bier opnieuw voor de onmiskenbare Cornet smaak. Het is een bewuste keuze om niet terug te gaan naar 0.0% alcohol, omdat we op deze manier het bierkarakter maximaal kunnen behouden.”

Passend bij de alcoholvrije trend

Cornet Alcohol-free is een antwoord op de toenemende vraag naar alcoholvrije en alcoholarme bieren die de laatste jaren onder Nederlandse consumenten opspeelt. Uit onderzoek van Nederlandse Brouwers blijkt dat 1 op de 14 verkochte bieren in 2020 alcoholvrij was. Het alcoholvrije speciaalbiersegment groeide in 2020 daarnaast met 65,9% (bron: Nederlandse Brouwers). In dit alcoholvrije segment was nog geen krachtig blond bier vertegenwoordigd, een kans die Cornet met beide handen heeft aangegrepen. Hierdoor zal Cornet Alcohol-free naar verwachting bijdragen aan de groei van het alcoholvrije segment.

Cornet Spirit: bierdestillaat met beleving

De alcohol die vrijkomt bij het de-alcoholiseren van Cornet Alcohol-free gaat niet verloren. De rijke gedestilleerde alcohol van 35% wordt afgevangen en nogmaals ge-oaked met eikenhouten snippers. Het resultaat is de Cornet Spirit. Bundervoet: “Doordat we het destillaat nogmaals oaken, krijgt het een lichtbruine en heldere kleur. De houtsnippers zorgen voor een overweldigende, maar toch zachte smaak en een evidente link naar Cornet. Cornet Spirit is de sterkste Cornet die je ooit zal proeven. Daarbij sluit dit aan bij onze strategie: bij Cornet geloven we dat innovaties altijd meer dan een bier moeten zijn. Het moet een verhaal vertellen; deze spirit is daar een goed voorbeeld van. Het is daarom ook uitermate geschikt voor horeca. Het is niet alleen een mooie storyteller, maar kan ook perfect verkocht worden als een superieur bierdestillaat, als mooi ingrediënt van een cocktail of in food als basis voor een barbecuesaus.” 

Uitbreiding Cornet range

Cornet Alcohol-free is een uitbreiding op de bestaande Cornet range: zeven jaar geleden werd Cornet Oaked geïntroduceerd. In oktober vorig jaar kwam hier Cornet Smoked bij, een krachtig blond Belgisch bier met een subtiele ‘smoked’ toets. In diverse horecazaken wordt het geserveerd met een ‘serving ritual’, waarbij het glas met rook wordt gevuld. Met de toevoeging van Cornet Alcohol-free biedt het merk nu ook een alcoholvrije optie voor de speciaalbierliefhebber. 

Beschikbaarheid 

Cornet Alcohol-free is vanaf medio juni te verkrijgen in Nederlandse supermarkten. In de horeca is het bier vanaf eind juni beschikbaar op fles en op vat. Cornet Spirit komt zowel in horeca als in slijterijen beschikbaar.