Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Charles Leclef is Bierman van het jaar 2017

Geplaatst op maandag 8 januari 2018

Charles Leclef is de vijfde generatie brouwer en eigenaar van Brouwerij Het Anker in Mechelen. Toen hij in 1990 op 24-jarige leeftijd het familiebedrijf overnam van zijn nonkel, was de brouwerij op sterven na dood. Hij dacht het bedrijf in drie jaar tijd gezond te maken, maar pas nu, dertig jaar later, heeft Charles het gevoel dat ‘Het Anker 2.0’ klaar is voor de toekomst. En dat is de wereld niet ontgaan, want Charles werd tegelijkertijd verkozen tot ‘Bierman van het jaar’ en in zijn thuisstad ook tot ‘Mechelaar van het jaar’.

Mechelaar van het jaar
In zijn thuisstad Mechelen werd Charles ook verkozen tot ‘Mechelaar van het jaar’. Die publieksprijs werd voor het eerst uitgereikt als onderdeel van de ‘Mechelse Troef’ door Unizo Mechelen in samenwerking met Mechelen MeeMaken. Hiermee zetten ze de mensen en bedrijven in de kijker die het afgelopen jaar een positieve bijdrage leverden aan het Mechelse ondernemersklimaat.

Bierman van het jaar
“Welke biermensen maakten het afgelopen jaar het verschil?” Dat is de vraag die de redactie van het onafhankelijke Bier! Magazine ieder jaar beantwoordt met een top 30. Iedere redacteur stelt afzonderlijk een eigen lijstje op, om tijdens de redactievergadering de ultieme top 30 samen te stellen. “Charles Leclef is voor ons al tientallen jaren een biericoon
en nu dé Bierman van het jaar 2017”, schrijft de redactie. “Stapje voor stapje heeft hij met grote visie geïnvesteerd in het familiebedrijf dat op sterven na dood was. Hij begon met het herstellen van de bieren en startte daarna de realisatie van zijn droom: het bouwen van een belevingscomplex rond deze traditionele brouwerij.

Gouden Carolus absolute topper
Rondleidingen volgden, het proeflokaal werd volledig verbouwd en gemoderniseerd en jaren later vanwege de groei uitgebreid, nieuwe bieren zagen het levenslicht en oude bieren werden in ere hersteld. Verkoop groeide, export zat in de lift. En ondertussen vestigde hij ook een hotel op het brouwerijcomplex en startte Charles met zijn Belgische whisky. In 2017 kwam alles samen: de brouwerij draait als nooit tevoren en heeft inmiddels een grote bottelarij en distributiecentrum net buiten de stad, de whiskystokerij De Molenberg in Blaasveld is prijswinnend succesvol, het hotel is onlangs volledig gemoderniseerd, het proeflokaal/restaurant is een toeristische topper en bovenal: de Gouden Carolus-bieren zijn absolute Belgische hoogstandjes. Voor ons is Charles de Bierman van 2017!”