Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Café De Lachende Monnik officieel geopend en ingezegend

Geplaatst op dinsdag 8 november 2022

Zaterdag 5 november jl. hebben pastor Sander Verschuur en diaken Franck Baggen van de parochie in katholiek Drechtsteden café De Lachende Monnik in Dordrecht ingezegend. Dit ter gelegenheid van de door corona uitgestelde officiële opening van het gezellige café. Het café aan de Voorstraat 426 was tot de laatste stoel gevuld die deze bijzondere gebeurtenis wilden meemaken. Eigenaar Vincent Bek introduceerde deze middag tevens een nieuwe ‘eigen’ Dordts bier: Sint Sura blond.

Eigenaar Vincent Bek heette iedereen welkom. Pastor Sander Verschuur opende met gebed en gaf een korte uitleg over wat er eigenlijk gebeurt wanneer katholieke ambtsdragers iets zegenen. Zegenen in Latijn is ‘benedictio’, wat ‘goed-zeggen’ betekent. Als ze iets zegenen, dan zeggen ze daarmee dat iets goed is. Het is een verwijzing naar het scheppingsverhaal, waarin God elke geschapen dag eindigde met de woorden ‘en het was goed zo’. Diaken Franck Baggen las enkele verzen uit het Bijbelboek Prediker: “God zorgt ervoor dat alles op de juiste tijd gebeurt. En Hij heeft de mensen geleerd om dat te begrijpen. Toch begrijpt een mens nooit helemaal wat God doet. Daarom zeg ik: Je kunt maar het beste vrolijk zijn en van het leven genieten. Als je lekker eet en drinkt en geniet van al je bezit, dan is dat een geschenk van God.” (Pred. 3, 11-13). Vervolgens werd met wijwater de gevel aan de buitenzijde en het café aan de binnenzijde besprenkeld met wijwater, wat leidde tot een vrolijke hilariteit in het café.

Vincent Bek dankte na afloop van de plechtigheid allen die hem geholpen hadden. Tevens introduceerde hij het bier Sint Sura, een blond bier vernoemd naar de enige heilige van Dordrecht. Van de opbrengst van dit bier zal een gedeelte geschonken worden aan een nader te bepalen goed doel. Zo wil hij met dit bier, dat naar een heilige is vernoemd, ook bijdragen aan de samenleving. Hij hoopt dat dit bier snel zijn weg mag vinden naar andere horecagelegenheden in Dordrecht en daarbuiten. Het bier is vooralsnog alleen op tap verkrijgbaar.

Café De Lachende Monnik heeft maar liefst 17 bijzondere bieren op tap, waaronder een groot aantal klooster- en abdijbieren, 6 trappistenbieren én het nieuwe Sint Sura-bier. Zoveel klooster- en abdijbier op tap kom je maar zelden tegen. De inrichting is duidelijk van rooms-katholieke snit: kruisen, beelden en vaandels roepen het ‘rijke roomse leven’ in herinnering.

Café De Lachende Monnik is te vinden aan de Voorstraat 426 in Dordrecht.

www.delachendemonnik.nl