Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

BXLBeerFest legt focus op artisanale bieren te Brussel

Geplaatst op donderdag 9 juni 2022

27 en 28 augustus 2022, twee vakjes die de bierliefhebbers reeds hebben aangekruist op hun kalender, want BXLBeerFest keert voor de vierde keer terug voor een fantastisch bierweekend. Na twee uitgestelde edities door de Covid19pandemie staat het BXLBeerFest team vol enthousiasme klaar om er terug in te vliegen. Dezelfde periode – eind augustus, dezelfde plek – de Sheds hallen op Tour&Taxis te Brussel, op wandelafstand van het stadscentrum. BXLBeerFest legt de focus enkel op de kleinere artisanale brouwerijen.

Net als de drie eerste edities, 2017 (3.500 bezoekers), 2018 (meer dan 5.000 bezoekers) en 2019 (+6.500!) zullen de bezoekers kunnen kiezen uit meer dan 400 bieren uit België, Europa en wereldwijd. BXLBeerFest legt de focus enkel op de kleinere artisanale brouwerijen. Zij willen de passie die deze brouwerijen drijft delen met hun bezoekers, de passie voor eerlijke en echte bieren. Op BXLBeerFest is er geen plek voor de bieren van de grootindustrie. 

Brasserie Cantillon (BE), Brouwerij ‘t Verzet (BE), Brussels Beer Project (BE), Gueuzerie Tilquin (BE), 3Fonteinen (BE), Land&Labour (IR), The Kernel (UK), Hop Hooligans (RO), Le Détour (FR), Butcher’s Tears (NL), Elch Brau (DE)… Dit zijn maar enkele namen van de 60-tal brouwerijen die zullen deelnemen aan de 2022 editie. Deze brouwerijen zullen elk minstens vier verschillende bieren voorstellen. De bezoekers zullen deze bieren kunnen proeven in een exclusief festivalglas van 15cl in ruil voor jetons. Iedere brouwerij zal op ieder moment tijdens het festival propere glazen ter beschikking hebben. De ‘Only clean glasses’ politiek, die ze al toepassen sinds de eerste editie in 2017,  verzekert dat de brouwer zijn bier op een perfecte manier kan presenteren. In deze tijden van mogelijke virusoverdracht draagt het zelf bij tot de veiligheid van de festivalbezoeker. Op dezelfde manier springen ze ook om met hun biervoorraad die ter plekke in een gekoelde ruimte wordt bewaard om de versheid te garanderen. 

Naast een goed gevulde maar ruime zaal met brouwers hebben ze ook een mooie buitenruimte waar plaats is voorzien om even te genieten van het mooie weer maar waar ook een mooie keur aan food trucks de hongerige bezoeker van de beste hapjes zal voorzien. Het culinaire; België, Brussel, Bier en lekker eten is nu eenmaal een perfect huwelijk, brengen ze ook tijdens het festival naar voren met enkele exclusieve pop-ups onder leiding van top chefs gepaird met enkele top bieren. Hiernaast zullen ook enkele brouwers tastings organiseren waarbij ze dieper ingaan op de bieren die ze maken. Een uniek moment voor een tête à tête met de brouwer van je favoriete bier. 

Een aparte ruimte zal een plek voorzien voor enkele Brusselse ambachtslui met onder meer een bakker, een koffiebrander, een kaasaffineur en meer… Een on-site bottle shop geeft de bezoeker de mogelijkheid om bieren van de deelnemende brouwerijen mee naar huis te nemen om het festivalgevoel nog even te verlengen.

Hoofdorganisatoren Jean Hummler, Olivier Desmet en Kevin Desmet garanderen een evenement dat aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen; zowel de doorwinterde beer geek, de occasionele genieter als de toevallige passant komt er aan zijn trekken. Een perfect moment voor iedereen. Met deze vierde editie zien ze het team ook versterkt met Cédric Dautinger die als hoofdredacteur van de Franstalige bierwebsite Beer.be BXLbeerFest zal bij staan in de algemene organisatie en communicatie. De doelstelling van het festival is om een breed publiek te laten proeven van wat de artisanale bierwereld te bieden heeft, dit op een democratische en toegankelijke manier. BXLBeerFest wil het publiek dichterbij brengen bij enkele van de beste brouwerijen uit België en wereldwijd door deze brouwerijen centraal te zetten. Het familiale karakter en de toegankelijkheid van het festival zijn de sterke punten.

Geen groot-industrie of marketing-only firma’s maar enkel de fine fleur uit de artisanale brouwwereld. Speciaal voor het festival brouwen zes deelnemende brouwerijen ook een exclusief bier voor het festival. Deze zes bieren worden verkocht in een gelimiteerde oplage aan de bezoekers. Een ideale kennismaking met het festival en deze brouwers! Toegang tot het festival verkrijg je door een ticket te kopen; 5€ in voorverkoop per dag, 10€ ter plaatse (9€ voor twee dagen ipv 15€ in voorverkoop). De jetons om bieren te bestellen worden apart verkocht, 20 stuks voor 18€ (ipv 20€ aan de kassa). De bieren kan je proeven door een jeton af te geven aan de standen van de brouwerijen.