Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brussels Beer Project geeft bostel een tweede leven in brood

Geplaatst op dinsdag 23 oktober 2018

Na het brouwen van een bier uit onverkocht brood (Babylone), zet het Brussels Beer Project zijn impact op de circulaire economie voort en start met de herwaardering van zijn brouwerijdraf in brood! Ze zijn begonnen zijn draf te drogen en die tot meel te vermalen. Na het bereiden van bier op basis van brood, laten ze brood maken van bier.

Gezond
Brouwerijdraf of Bostel is ‘afval’ van het brouwen met granen, een product met hoge voedingswaarde, waarvan het gebruik onderbenut is. De brouwerijdraf is het overschot van het brouwen met granen. Ze vormen het belangrijkste ‘bijproduct’ van de brouwerij. Bostel wordt traditioneel gebruikt voor veevoer of compostering, maar dit proces is minder geschikt voor stedelijke microbrouwerijen, om logistieke redenen. En het is vooral een onderbenutting van zo’n kwalitatief product. Inderdaad, de draf is zeer gezond: rijk aan vezels en eiwitten, met aminozuren, lipiden en een laag gehalte aan mineralen, terwijl het weinig calorieën bevat en de vertering vergemakkelijkt! BBP wil verspilling vermijden door een tweede leven aan het product te geven. Het Brussels Beer Project genereert wekelijks ongeveer 1 ton draf op de productielocatie in Dansaert.

Bier van brood, brood van bier
De herwaardering is een belangrijke kwestie die zijn betrokkenheid bij de circulaire economie in Brussel versterkt. Gedurende meer dan een jaar (als onderdeel van het BE – Circulaire project) heeft BBP onderzoek en testen gedaan. Samenstelling van het product, scenario’s voor herwaardering, verschillende droogtechnieken … om een gezond en stabiel meel te produceren. Het heeft onlangs geïnvesteerd in een thermische dehydrator en een werkplaats, heeft een full time arbeider ingehuurd en is begonnen zijn draf te drogen en die tot meel te vermalen. Het doel: 800kg van draf te drogen per week (80% van productie) om hun een tweede leven te geven als menselijke voeding! Na het bereiden van bier op basis van brood, laten we brood maken van bier. Als het een succes is, dan zouden meer dan 1000 broden gebakken en verkocht kunnen worden in Brussel.