Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brouwerij St-Feuillien komt met Quadrupel en verfrissende ‘FIVE’

Geplaatst op vrijdag 15 november 2019

Het einde van 2019 kondigt zich druk aan voor Brouwerij St-Feuillien. Het familiebedrijf, gelegen in Le Roeulx in het Belgische Henegouwen, viert niet enkel het 50-jarig bestaan van de St-Feuillien Cuvée Noël. Naast de recente lancering van de Triple Distilled Malt, bereidt ze nu de komst van de St-Feuillien Quadrupel en de FIVE voor; een licht verfrissend speciaalbier.

Terugkeer naar de abdij

Met de Quadrupel eert Brouwerij St-Feuillien haar ganse gamma abdijbieren door de ontwikkeling van een zeer donker bier met hoger alcoholgehalte (11% ABV). Deze nieuwe klassieker onderscheidt zich door haar complex en lichtjes gekarameliseerd aroma met nuances van Madeira wijn, gekonfijt fruit en een vlaag gistings-esters (banaan). Een lichte hopgeur (Engelse stijl) maakt het geheel compleet. De smaak is lang met een krachtige body, die zijn oorsprong vindt in de dichtheid en het schijnbaar genereuze extract. De bitterheid is duidelijk aanwezig en gaat perfect harmonieus samen met de gemoute structuur. De selectie van speciaal geselecteerde moutsoorten doet de chocolade toetsen tot uiting komen en dit in combinatie met de nuances van kokosmelk.

Verfrissend speciaalbier

Maar Brouwerij St-Feuillien kijkt tevens ook naar de toekomst. Met de FIVE antwoordt ze op een bestaande vraag naar lichte speciaalbieren met karakter. Bovenop haar bestaande gamma klassieke lokale bieren zoals de Grisette en de Saison, lanceert ze nu de FIVE, een verfrissend speciaalbier. De ‘5’ staat niet enkel symbool voor het alcoholgehalte; zij combineert het beste van twee bestaande categorieën, de Belgische klassiekers en craft bieren. De St-Feuillien FIVE is een licht verfrissend blond speciaalbier met als voornaamste troef haar dorstlessend karakter. 

Triple Distilled Malt

Als een weerspiegeling van het land van oorsprong, werd Triple Distilled Malt als uniek distillaat maar liefst drie keer gedistilleerd; een typisch Ierse manier van werken. Het is gemaakt op basis van gemoute gerst dat gebruikt wordt als basis voor de St-Feuillien Tripel, speciaalbier van hoge gisting. Zes maanden rijping op Amerikaanse Bourbon-vaten, die bovendien slechts één maal gebruikt werden, zorgen voor puurheid, warmte, fruitigheid en een heerlijke volmondigheid. Gelieve te noteren dat er 13 liter St-Feuillien Tripel nodig is om 1 liter Triple Distilled Malt te verkrijgen.