Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brouwerij Jopen lanceert crowdfunding

Geplaatst op maandag 4 maart 2024

De Haarlemse craftbierbrouwerij Jopen maakt dit jaar een nieuwe stap, met de lancering van een crowdfunding. Bierliefhebbers en geïnteresseerden uit heel Nederland kunnen hiermee al vanaf €235,32 mede-eigenaar worden van de grootste onafhankelijke craftbierbrouwerij van Nederland. Met de opbrengst van deze crowdfund zet de brouwerij vol in op groei, verduurzaming en innovatie.

Brouwerij Jopen begon bijna 30 jaar geleden als burgerinitiatief om voor het feestjaar ‘Haarlem 750 jaar stadsrechten’ de brouwhistorie van de stad te laten herleven. Sindsdien is de brouwerij er in geslaagd Haarlem weer op de kaart te zetten als bierstad, maar er is veel ambitie om nog verder te groeien. “Lydian en ik zeggen vaak tegen elkaar dat we nog maar net begonnen zijn”, aldus oprichter Michel Ordeman, die het bedrijf samen met zijn vrouw Lydian Zoetman aanstuurt. “We hebben nog veel plannen en we zien veel groeimogelijkheden voor craftbier in het algemeen en Jopen in het bijzonder. Dat doen we het liefst samen met een groep trouwe fans en liefhebbers vanuit het hele land.” In 1997 trok Jopen de eerste groep investeerders al aan door middel van de verkoop van ‘Jobligaties’. Velen van hen zijn nog steeds betrokken bij de brouwerij. “Zij voelen net als onze collega’s als één grote Jopen-familie”, aldus Ordeman. “Elk jaar rond Sint Maartensdag (11 november) worden zij uitgenodigd en bijgepraat over de stand van zaken. Nu is het tijd om ook de rest van Nederland onderdeel te maken van onze familie.”

Groei met behulp van crowdfunding

De ambitie om door te groeien en een community op te bouwen, realiseert de brouwerij nu met behulp van een crowdfunding-campagne. Geïnteresseerden kunnen een certificaat van aandeel kopen, waarmee je mede-eigenaar wordt van de brouwerij. Instappen kan al vanaf €235,32 en afhankelijk van de hoeveelheid certificaten die gekocht worden, zijn er verschillende beloningen voor investeerders. Het plan is de jaarlijkse Jobligatiehoudersdag uit te breiden naar een (J)Open Crowd Event; een heus bierfestival voor alle investeerders. Zij krijgen dan een update hoe de brouwerij ervoor staat en onder het genot van een Jopenbier bespreekt de brouwerij de plannen voor volgend jaar. Alle informatie rond de crowdfunding is te vinden op het platform NxChange en in het bijbehorende investeerdersdeck.

Groei en verduurzaming

“Met de opbrengst wordt de komende jaren ingezet op groei en verduurzaming”, aldus Ordeman. “Zo staat er nieuwe hoogwaardige afvullijn voor blikken op de planning, net als een modernisering en verduurzaming van het brouwerijgebouw in de Waarderpolder.” Ook een verbouwing van de Jopenkerk in het centrum van Haarlem staat op de wensenlijst, waarbij de aparte ‘Pastorie’-ruimte meer bij de rest van het gebouw wordt betrokken en wordt voorzien van een innovatief zelftapsysteem. Het blijft daarnaast niet bij de Jopenkerk in Haarlem. In 2022 kondigde de brouwerij al aan te werken aan meerdere Jopen-barren in de rest van Nederland. De eerste hiervan moeten later dit jaar open gaan. De huidige investeringsronde loopt tot eind mei van dit jaar, met 2,5 miljoen euro als doel. Als dat gehaald wordt, kunnen alle beoogde investeringen worden gedaan. Als eerste zal de nieuwe blikkenlijn in gebruik worden genomen, daar is in het veranderende bierlandschap veel behoefte aan want er wordt steeds meer bier uit blik gedronken. De andere punten op de wensenlijst worden naarmate de campagne en het jaar vordert opgepakt. Aan ambitie geen gebrek!

Een Haarlemse jongensdroom

Brouwerij Jopen ontstond in 1994, nadat een groep bierliefhebbers uit de stad werd gevraagd om de 750ste verjaardag van de stad te vieren met het brouwen van een historisch bier. In het stadsarchief werden brouwerskeuren uit 1407 en 1501 gevonden, die de basis vormden voor het eerste Jopen bier. Na jaren van groei werd in 2010 de Jopenkerk geopend in de voormalige Vestekerk in het centrum van Haarlem. Hier werd ook de eerste eigen brouwinstallatie geplaatst. Vanaf toen ging het hard; in 2014 volgde een tweede brouwerij in de Waarderpolder. Inmiddels mag Jopen zich de grootste onafhankelijke craftbierbrouwer van Nederland noemen. Het vlaggenschip Mooie Nel IPA werd in 2015 verkozen tot beste bier van Nederland en wint sindsdien bijna jaarlijks meerdere awards. Ook werd Blurred Lines vorig jaar nog uitgeroepen tot beste Hazy IPA van Europa op de European Beer Stars.

Naast het speciaalbier wordt er bij Jopen ook gedestilleerd. De Gospel Gin en Genever zijn al jaren vaste waarden in de slijterij en horeca. Vorig jaar is ook de eerste Jopen Whisky gelanceerd en met veel enthousiasme ontvangen.