Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brouwerij Huyghe stevent af op recordjaar qua omzet en volume

Geplaatst op dinsdag 22 november 2022

Na twee moeilijke corona-jaren lijkt Brouwerij Huyghe eindelijk terug op pre-corona niveau. Zonder ongelukken stevent Huyghe tegen eind 2022 af op een recordjaar qua omzet en volume. En er valt nog meer goed nieuws te rapen: de afgelopen maanden wonnen de speciaalbieren van brouwerij Huyghe maar liefst 9 medailles. En dat ondanks het groeiend aantal brouwers en bieren wereldwijd en dus de toenemende concurrentie. 2022 zou dus wel eens een echt grand cru-jaar kunnen worden.

De cijfers liegen er niet om: het afgelopen decennium bleef brouwerij Huyghe jaar na jaar gestaag groeien en dat culmineerde in recordjaar 2019, dat afsloot op 46 MIO Euro omzet. Maar die stijgende curve kreeg een serieuze knik in 2020, omwille van de gekende redenen. Intussen is de markt terug opgeveerd, is de export – toch goed voor 87% van de omzet – terug op niveau, waardoor de brouwerij in 2022 afstevent op een nieuw recordjaar.

Alain De Laet, CEO van de brouwerij, licht toe: “We mogen het vel van de beer uiteraard niet verkopen vooraleer hij geschoten is, maar we zullen in 2022 hoogstwaarschijnlijk een brouwvolume van 270.000 HL en een omzet van 50 MIO Euro overschrijden. Die recordcijfers stemmen ons uiteraard heel tevreden, want het zijn bijzonder moeilijke jaren geweest: er was de sanitaire crisis en de gerelateerde problemen rond levering en kostprijs van grondstoffen. Om nog maar te zwijgen over de energiecrisis. Gelukkig zijn wij al jaren bezig met het groener maken van onze brouwerij, waardoor we qua energievoorziening quasi zelfvoorzienend zijn. De investeringen in massaal veel zonnepanelen en het energiezuiniger maken van ons brouwproces hebben dus geloond.”

De grote ‘trekker’ van dit succesverhaal blijft de Delirium-familie (Delirium Tremens, Nocturnum, Red, Argentum, Deliria, Christmas, Black en Sour Quadruple), die goed is voor 63% van de omzet. En binnen die familie is het vooral Delirium Tremens die met 55% meest impact heeft. Maar ook Averbode blijft het jaar na jaar steeds beter doen en zal 2022 afsluiten met een absolute piek (+30%!).

Meer concurrentie

Dat succes voor de brouwerij komt uiteraard niet zomaar uit de lucht gevallen. Alles valt of staat bij de basis, namelijk de bieren van de brouwerij. En dat die bieren een continue hoge kwaliteit etaleren en ook letterlijk in de smaak vallen, blijkt ook uit de medailles die de Huyghe-bieren jaar na jaar blijven binnen rijven. Eerder dit jaar was er op de European Beer Star een zilveren medaille voor Blanche des Neiges in de categorie Belgian Style Witbier en een bronzen medaille voor Averbode in de categorie Belgian Style Strong Blond Ale.

Onlangs kwamen daar nog 6 medailles bij op de International Beer Challenge:

  • Goud voor Delirum Tremens in de categorie Tripels
  • Goud voor Averbode in de categorie New-World Style Golden Ale
  • Zilver voor Delirium Red in de categorie Fruit Beer
  • Zilver voor La Guillotine in de categorie Belgian-Style hoppy blonds
  • Brons voor Delirium Argentum in de categorie Belgian-Style IPA
  • Brons voor Sint Idesbald Rousse in de categorie Bières de Garde

En 21 november kreeg de brouwerij op de Horeca Expo een gouden medaille uitgereikt voor Averbode van de Brussels Beer Challenge. Alain De Laet besluit: “We zien dat het aantal deelnemende landen, brouwers en het aantal ingestuurde bieren op wedstrijden elk jaar maar blijft toenemen, waardoor de concurrentie altijd maar groter wordt. Toch slagen we er in om jaar na jaar medailles te halen, wat aantoont dat onze bieren zich nog steeds onderscheiden en er bovenuit steken.”