Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brouwerij Eembier feestelijk geopend in Elburg

Geplaatst op donderdag 28 juni 2018

Op donderdag 28 juni is Brouwerij Eembier geopend in het toeristische Elburg. Brouwer Ruud van Moorst, die al sinds 2006 als huurbrouwer actief is met Bierbrouwerij De Eem, ziet hiermee zijn droom in vervulling gaan: een eigen brouwerij ‘Aan de gracht’, samen met de ondernemende familie Vos. Bier! magazine was bij de feestelijke opening.

Vanaf 2008 ging Ruud zich fulltime bezighouden met de brouwerij. Er werd één keer gebrouwen bij de voormalige Maasland Brouwerij in Oss. In de beginperiode werd echter voornamelijk gebruik gemaakt van de faciliteiten van Brouwerij De Prael alwaar in 2007 per maand 1.000 liter werd gebrouwen. Men was zoekende naar een geschikte locatie voor hun brouwerij met proeflokaal in de regio Amersfoort. De Eem brouwde alleen ‘schone’ bieren, dat wil zeggen dat er geen toevoegingen worden gebruikt zoals kruiden en/of extracten. Vanaf 2010 werden de bieren landelijk verspreid via Multibier en werd op bescheiden schaal bier geëxporteerd naar Noord-Amerika. De vraag naar de bieren was in 2010 groot. Er werd daarom gebrouwen bij de bevriende (voormalige Nederlandse) Scheldebrouwerij in het Belgische Meer. Bij de Scheldebrouwerij werd er ongeveer 3.500 liter per batch gebrouwen, waardoor de brouwerij verder kon groeien.

Eerdere plannen Amersfoort
In 2011 werd zowel de website als de etikettenlijn volledig vernieuwd. Op de etiketten was vanaf dat moment een kronkellijn te zien die de loop van de Eem voorstelt. In 2011 maakte Bierbrouwerij De Eem gebruik van de brouwfaciliteiten van Sallands Landbier Brouwerij in Raalte. Op 25 mei 2012 werd bekend dat Bierbrouwerij De Eem vanaf begin 2013 haar bier zou gaan brouwen in de oude houtwerkplaats van de NS op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Naast een sociale brouwerij, waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt zouden gaan werken, zou er een proeflokaal en buitenterras gerealiseerd worden. Eind 2012 werd echter bekend dat de droom een eigen brouwerij te beginnen op de Wagenwerkplaats in Amersfoort uiteen spatte omdat de financiering niet rond kwam.

Familie Vos
In 2016 werd de naam gewijzigd van Bierbrouwerij De Eem naar Brouwerij Eembier. In diezelfde tijd begint de familie Vos aan de Havenstraat 5b in Elburg onder de noemer ‘Aan de Gracht’ een brasserie, bierbrouwerij en kunstatelier. De brouwerij werd op 28 juni officieel geopend en is volledig operationeel. De installatie is afkomstig uit Slowakije. Alle hobby’s kwamen met dit project samen. Rosalie Vos met haar zorg voor verstandelijk beperkte mensen, moeder Vos met haar kunstatelier en Ruud van Moorst en Coenraad van Bommel (zwager van Rosalie en Gerrit-Jan) met de brouwerij.
Een prachtige plek in een prachtige omgeving waar iedere bierliefhebber zeker eens een heerlijk Eembier moet gaan proeven.