Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brouwerij De Hoorn presenteert ‘Arthur’s Legacy Aerts 2016’

Geplaatst op zondag 18 februari 2018

De brouwers en ingrediëntenmeesters van Brouwerij De Hoorn hebben zich voor hun nieuw brouwsel laten inspireren door het roemrijke bier Aerts 1900 van de voormalige Brusselse Brouwerij Aerts. De hedendaagse interpretatie van het originele recept resulteert in een amberkleurig zwaar bier van 8,2 % vol./alc. De hopmeester selecteerde Target en Golding waarmee het bier wordt gehopt. Als ‘finishing touch’, op het einde van de hoofdgisting, ondergaat Aerts 2016 een laatste hopgave met Golding-hop, in brouwerstermen wordt dit proces ‘dry hopping’ genoemd.

Geliefd bier
Brouwmeester Jan De Cock is trots op het resultaat: “De combinatie van de twee hopsoorten zorgt voor een aangename en harmonieuze bitterheid en een vleugje citrus. De geselecteerde gist en de gebruikte karamelmout maakt het bier fruitig, het vrij hoog alcoholgehalte werkt verwarmend en maakt deze Aerts 2016 mooi rond en volmondig.” In 1979 introduceerde Brouwerij Aerts uit Brussel, volgens een recept uit 1900, Aerts 1900. Het bier was heel geliefd in de hoofdstad, de vraag was zo groot dat leveringen werden gelimiteerd en dat niet alle cafés werden beleverd, de brouwerij stelde eisen op vlak van de kwaliteit van de kelder en de manier van schenken.

Grote flessen en op vat
Van Aerts 2016 werd in 2016 duizend liter gebrouwen en positief getest, twee jaar later is het in een groter volume gebrouwen en verkrijgbaar op flessen van 75 cl. onder kurk en hergist op fles. Voor een aantal geselecteerde horecazaken in België en Nederland is Aerts 2016 ook van het vat beschikbaar.