Brouwerij De Halve Maan lanceert alcoholvrij bier
Geplaatst op woensdag 20 juni 2018
Als eerste familiale en Belgische brouwerij lanceert De Halve Maan een alcoholvrij speciaalbier. De categorie van alcoholvrije bieren is in België tot nu toe een markt geweest van grotere pilsbrouwers en wereldspelers, maar nu lanceert De Halve Maan dus voor het eerst een echt speciaalbier met smaak in dit segment, onder de naam “SPORTZOT”.
Te grote smaakverschillen
Alcoholvrij bier bestaat intussen al enkele decennia in België. Toch konden brouwers de voorbije decennia maar moeilijk consumenten aanspreken met alcoholvrij bier. Veelal bleken mensen deze bieren niet te appreciëren wegens te grote smaakverschillen. Brouwers kampen al langer met de uitdaging om op een smaakvolle manier alcoholvrij bier te maken. Aanvankelijk was de kwaliteit van alcoholvrij bier niet zo goed: de bieren smaakten zoet, met een typische mout- of wortsmaak die sterk verschilde van de bieren die de mensen gewend waren.
Revolutionaire techniek
Nu hebben de brouwers van De Halve Maan een unieke techniek ontwikkeld, waarbij ze alcohol uit het bier kunnen “filteren” met een speciale en nieuwe filtratietechnologie. De nieuwe techniek is revolutionair in de brouwerswereld, een echte wereldprimeur. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om op een volledig natuurlijke manier alcohol uit bier te filteren. Dit zonder destillatie of andere bewerkingen te doen aan het bier, die tot smaakverlies kunnen leiden.
Sportzot
De brouwerij slaagde erin om van het basisbier “Brugse Zot Blond” een alcoholvrije versie te maken met minder dan 0,5 % alc Vol. Het nieuwe bier smaakt niet zoeter dan het originele bier, wat uniek is in het alcoholvrije segment, terwijl de originele rijke hoparoma’s bewaard blijven. Het nieuwe bier zal onder de naam “SPORTZOT” in de markt gebracht worden. Er blijft een knipoog naar het Brugse Zot merk met de bekende nar in het logo. Zelfs de kaligrafie van het woordmerk werd door dezelfde beroemde kaligraaf en Bruggeling Brody Neuenschwander bewerkt die oorspronkelijk ook de “Brugse Zot” kaligrafie creëerde.