Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brouwerij De Brabandere breidt capaciteit uit met 5 nieuwe gisttanks

Geplaatst op maandag 9 maart 2020

Op 9 maart werden er bij Brouwerij De Brabandere in Bavikhove vijf nieuwe gisttanks van 165.000 liter geplaatst. Deze installatie was een waar huzarenstukje met een transport over water en de openbare weg, maar werd probleemloos tot een goed einde gebracht. De nieuwe tanks kwamen er omdat de vraag naar bier blijft stijgen. Met deze investering komt de totale capaciteit van Brouwerij De Brabandere op 350.000 hectoliter.

Transport

‘s Morgens om 6.00 uur werden de eerste twee tanks van 15.000 kg en 23 m lang in Menen op een binnenschip geladen en richting de kade in Harelbeke gestuurd. Geen sinecure omdat het water van de Leie te hoog staat door de overvloedige regenval van de voorbije weken. Daarom werd er 800 ton extra gewicht mee geladen en werd de kajuit van de schipper eraf gehaald. Zo werden alle risico’s om niet onder een brug door te kunnen vermeden. Vanaf de kade werden ze op vrachtwagens geladen en over een afstand van 800 m onder speciaal transport naar de plek van Brouwerij De Brabandere gebracht. Twee gigantische kranen zorgden ervoor dat de tanks op de juiste plaats terecht kwamen – ondanks de wind die stevig kwam opzetten.

Investering

De investering van enkele miljoenen was nodig om een antwoord te bieden op de stijgende consumptievraag. “Belgische bieren zijn in binnen- en buitenland nog altijd zeer geliefd en daardoor komt er een forse uitbreiding van onze capaciteit”, zegt Stijn Vermoere, marketing directeur van de brouwerij. “We voeren op dit moment uit naar meer dan 55 landen zoals Rusland, US, Chili, Vietnam en dit aantal blijft stijgen. Enkele jaren geleden werd er sterk geïnvesteerd in een gloednieuwe bottelarij en een gekoeld magazijn, waarbij de nood aan extra gisttanks een logische stap is.” Eén tank van 165.000 liter staat gelijk aan het equivalent van 600.000 frisse Bavik Super Pils’en.

Gisttank

Een gisttank of CCT is een cilindrische conische tank met aan de onderkant een conisch uiteinde met helemaal onderin een aflaatpunt. In dit soort tanks vindt de gisting van bier plaats. Bij dit gistingsproces wordt het grootste deel van de vergistbare suikers omgezet in alcohol en koolzuur.