Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brouwerij Bosteels onthult vierde bier: Monte Cristo

Geplaatst op woensdag 13 november 2019

Met trots heeft Brouwerij Bosteels op 12 november jl. in Brussel haar nieuwste bier voorgesteld: Monte Cristo, een donker speciaalbier, zacht met een complex karakter. Het hele specifieke aan dit bier schuilt in de rijping op eik en sherry. Brouwerij Bosteels is al bekend van drie speciaalbieren, Tripel Karmeliet, Pauwel Kwak en DeuS. Ze worden geroemd voor hun kwaliteit, en wereldwijd kennen ze al decennialang een onmiskenbaar succes.

Elk van de bieren vormt zijn eigen universum en persoonlijkheid. Ze worden gecreëerd door de passie en beheersing van de kunst van het brouwen. De geboorte van een vierde, unieke persoonlijkheid is die van Monte Cristo. In 1841 woonde Alexandre Dumas in Firenze. Hij was vriend aan huis bij Prins Jerome Bonaparte, de broer van Napoleon Bonaparte. In 1842 komt diens zoon terug uit dienstplicht. Jérome Bonaparte vraagt Dumas om zich te ontfermen over zijn zoon en hem mee te nemen op reis door Italië. Dumas neemt zo de negentienjarige mee op zee, een reis naar de eilanden Elba en Pianosa. Bij het aanmeren op Pianosa merken ze in de verte een prachtige, maar mysterieuze rots op die statig verreist uit de zee: het eiland Monte Cristo. Geboeid door dit eiland en zijn verhalen over schatten en piraten, schreef Dumas, in 1844, zijn legendarische roman ‘De graaf van Monte Cristo’. Het verhaal van de avontuurlijke Dantes, die een fabuleuze schat vindt op een ver eiland, is gehuld in mysterie. Dit intrigerende verhaal heeft Brouwerij Bosteels enorm geïnspireerd. De intensiteit en vindingrijkheid bij de queeste naar de schat wordt gevoeld en geproefd in de smaak van het bier. Het is een krachtig bier, tegelijkertijd evenwichtig, complex en verfijnd, vol passie en vakmanschap, dat fascineert tot de laatste slok.

Elf weken rijping op sherry en eik

Om perfectie na te streven bleven de brouwers hun recept gedurende vijf jaar verfijnen, op zoek naar de perfecte balans. De brouwers van Bosteels gingen op zoek naar uitzonderlijke ingrediënten en innovatieve technieken om een buitengewoon en uniek bier te creëren. Monte Cristo is een donker speciaalbier, zacht met een complex karakter. Aan de basis van zijn unieke smaak en kleur ligt een mix van vier mouten. Het fundament wordt gevormd door gerst en tarwe. Dankzij de toevoeging van gekaramelliseerde en gebrande mout krijgt Monte Cristo zijn mysterieuze diepbruine kleur met robijnrode tinten en gebalanceerde, volle smaak. Wie bewust proeft, ontwaart zelfs subtiele hazelnoot en chocoladetoetsen. Het hele specifieke aan dit bier schuilt in de rijping op eik en sherry. Dit is een bijzondere techniek die het best van de twee ingrediënten verenigt om een harmonieus en complex bier te bekomen. Sherry wordt steeds gerijpt op eiken vaten en verwerft reeds bepaalde houtachtige aroma’s die licht geïntensiveerd worden door het gebruik extra eik tijdens het rijpen. Dat duurt elf weken, de optimale tijdsduur voor de maturatie van Monte Cristo. Elf weken lang krijgt Monte Cristo de tijd om smaken en aroma’s te verenigen. Zo ontstaat een perfecte balans tussen de vanilletoetsen van eik en het vineuze karakter van sherry. Tijdens dit lange en zeer bijzondere proces van maturatie krijgt het bier de kans om zijn volledige identiteit te ontwikkelen. Met zijn 11.5% alcohol en zijn warme kruidigheid, is Monte Cristo een bewaarbier bij uitstek, een absolute treasure voor elke bierliefhebber. De verschillende aroma’s en smaken van dit bier manifesteren zich van het begin tot het einde in een harmonieus georkestreerde symfonie om zo tot een bijzonder complexe smaaksensatie te leiden. Dit uit zich dan ook hoofdzakelijk in een gebalanceerd huwelijk van een lichte, subtiele warme kruidigheid, aangevuld met volmondige karamel en nootjesachtige maderisatie toetsen evenals een waaier aan aroma’s afkomstig van het hout. Gaande van de harsachtige kruidigheid van jong hout, over een romig midden met toetsen van vanille tot de diepe flavors van oude eik. De voornamelijk frisse flavors die samen de geur van het bier uitmaken, worden meesterlijk ondersteund door meer robuustere aroma’s in de smaak. Het alcoholische karakter van het bier wordt verzacht door een vleugje kandij. Hiermee is het verhaal nog niet uit, de nasmaak brengt een perfect huwelijk tussen verwarmende alcohol en weldadige zachtheid. Naar het einde toe wordt de intensiteit van de smaak nog versterkt door de ondersteuning van fijne impressies van alcohol, wat vooral het honing- en amandelkarakter ten goede komt en doet denken aan heerlijke nougat. Dit geheel wordt uitstekend afgerond met een langdurende, licht stroperige afdronk die nauwelijks rust laat aan de smaakpapillen.

Gastronomische ervaring

Om een fantastische degustatieve beleving te garanderen, is een precies schenkritueel voorzien. Er is een klein, kristallen glas met een delicaat toelopende rand ontworpen, om de bierliefhebber uit te nodigen zijn fles in drie keer uit te schenken waarbij een subtiele verfijnde schuimkraag gevormd wordt. De spits toelopende rand dient om de rijke aroma’s als het ware ‘gevangen te houden’ in het glas. Geïnspireerd door de mooie, typische sherryflessen, is deze unieke fles voorzien van een capsule, die de bierliefhebber eerst dient te verwijderen voorafgaand aan de kroonkurk. Er is ook een subtiele markering aangebracht op de achterkant van het glaasje, die aangeeft welk schenkniveau nagestreefd dient te worden. Door de fles in drie keer uit te schenken, geniet de consument, optimaal van de knowhow van onze brouwers bij elke slok van het Monte Cristo bier.