BrewDog NL ‘FUCK YOU CO2’ overtreft verwachtingen
Geplaatst op woensdag 8 december 2021
‘Fuck you, CO2!’ – de actie waarmee BrewDog Nederland in 2021 klimaatpositief wilde worden, heeft de doelstelling nu al ruimschoots overtroffen. Mede dankzij de steun van honderden bierliefhebbers werden in plaats van 750 bomen maar liefst ruim 4.000 bomen aangeplant. In navolging van de Schotse brouwerij BrewDog, die sinds 22 augustus 2020 tweemaal zoveel CO2 uit de lucht haalt als dat zij uitstoot en daarmee klimaatpositief is, wilde BrewDog Nederland een eigen invulling aan ‘Make Earth Great Again’ geven.
BrewDog Nederland klimaatpositief
Gabrielle Kooij, Trademarketeer bij Bier&cO: “Dat de brouwerij klimaatpositief was geworden deed ons eraan denken dat de kous daarmee niet af is. Het bier moet daarna nog getransporteerd worden, en verdeeld totdat het ergens een dorstige keel laaft. Gedurende dat logistieke proces wordt ook weer CO2 uitgestoten. Stichting Stimular heeft die uitstoot berekend, en in samenwerking met Nanook hebben we bekeken hoe deze totale uitstoot te compenseren valt – en meer. In 2021 stoot BrewDog Nederland 276 ton CO2 uit, die met het planten van bomen via Trees for All, uitgevoerd door Eden Reforestation Projects, (150 ton CO2) wordt gecompenseerd. Door een participatie in het waterkracht project Malagone SHP Project van de Verenigde Naties in Minas Gerais, Brazilië wordt 130 ton CO2 gecompenseerd. Zo werd BrewDog Nederland zelfs klimaatpositief!”
Kooij: “Maar we gingen verder. Naast de 750 namens BrewDog Nederland aangeplante bomen wisten we via de DogDealers, horecazaken die een speciale band met BrewDog hebben, nog eens ruim 3.300 bomen te laten aanplanten. Honderden bierliefhebbers die bij een Dog Dealer een QR-code scanden en een glas BrewDog-bier dronken werden daarmee een maand lang – gratis! – klimaatpositief. In totaal heeft ‘Fuck you CO2!’ daarmee onze stoutste verwachtingen ruimschoots overtroffen.”
Voor een betere planeet – waarop beter bier gebrouwen wordt
Bij BrewDog gelooft men dat de wereld verbeterd kan worden met elk glas craftbier, zeker als dat gebrouwen wordt in een emissievrije brouwerij. James Watt, medeoprichter van BrewDog: “Lang dachten wij dat we bij BrewDog er alles aan deden om de planeet te redden. Maar na een ontmoeting met David Attenborough, waarin hij vertelde over de gevaren van klimaatverandering, realiseerden wij ons dat we bij lange na niet genoeg deden. Sterker nog: dat wij veel te veel bijdroegen aan het existentiële gevaar dat onze planeet en haar bewoners bedreigt. De wetenschap is er duidelijk over: we slaapwandelen richting de afgrond, en tenzij er serieus werk wordt gemaakt van het reduceren van CO2 uitstoot, de gevolgen desastreus zullen zijn. Er wordt veel geluld, maar weinig gedaan.”
BrewDog werkt voor haar CO2-beleid samen met Mike Berners-Lee. Deze professor aan de Universiteit van Lancaster is tevens directeur van Small World Consulting, gevestigd in het Lancaster Environment Center aan diezelfde universiteit. Samen met BrewDog stelde hij ‘Make Earth Great Again’ op, waarin BrewDog haar ambitie en plannen uiteen zet. Berners-Lee: “Met de resultaten en acties die in het duurzaamheidsrapport worden besproken toont BrewDog het leiderschap waaraan de wereld nu zo’n behoefte heeft.”