Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brand introduceert Gose, gebrouwen door thuisbrouwer Jens van Riel

Geplaatst op maandag 1 april 2019

Thuisbrouwer Jens van Riel uit Woerden presenteerde eind maart samen met de Brand Bierbrouwerij het nieuwste Brand speciaalbier. Brand Gose is een limited edition, een fris lichtzurig zomerbier met fruitige geuren. Jens heeft, na het winnen van de 7e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd in juni 2018, dit speciaalbier volgens eigen recept gebrouwen in de Brand Bierbrouwerij in Wijlre. In de woonplaats van Jens vierde hij samen met zijn familie en (bier)vrienden de introductie van de nieuwe Brand Gose in ’t Bierhuys en proostten zij samen op het eerste glas.

Jens van Riel won in juni 2018 de zevende editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Een droom ging in vervulling, samen met de meesterbrouwers van Brand brouwde hij zijn eigen Gose in de brouwerij in Wijlre. Jens van Riel: “Ik was ontzettend trots dat mijn Gose tot winnaar werd gekozen. En om daarna mijn recept op grotere schaal bij Brand te mogen brouwen was super. Het resultaat is zoals ik had gehoopt, een fris en licht bier met de fruitige geuren en een licht fris zuurtje, precies zoals mijn eigen thuisbrouwsel. Ik zie mezelf al zitten met mijn Brand Gose op het terras deze zomer en ik hoop dat de rest van Nederland net zo enthousiast is!”. Rob Habets, meesterbrouwer Brand Bier: “De Brand Gose is een prachtig bier geworden. Jens had een duidelijk recept en was erg betrokken bij het brouwen van zijn Gose. Samen hebben we goed gekeken naar de ingrediënten, het juiste alcoholpercentage (4,8%), het proces en daardoor de perfecte balans gevonden tussen fris, lichtzurig en fruitig.”

Brand Gose is vanaf 29 maart als Limited Edition verkrijgbaar bij de Brand Proeflokalen en snel daarna ook in andere horecagelegenheden en bij Jan Linders supermarkten in Limburg. Gose is een van oorsprong Duitse bierstijl uit de Middeleeuwen vernoemd naar de rivier de Gose en de plaats de Goslar waar de rivier doorheen stroomt. Het water in de rivier bevatte veel mineralen wat een ziltig karakter gaf en door de spontane vergisting kreeg de Gose ook een fris zuurtje. Tegenwoordig wordt Gose gebrouwen met een beetje zout, fruitige geuren uit de hop en wordt hij licht aangezuurd om het bier heel fris te maken.

319 brouwers voor nieuwe editie in 2019

Na zeven succesvolle edities, met winnaars Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen Free (IPA & Session IPA), Bart Engel (Saison), Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter) en Jens van Riel (Gose) hebben de Brand Bierbrouwerij en Bier Consumenten Vereniging PINT alweer een nieuwe uitdaging voor thuisbrouwers. De achtste editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd draait om het brouwen van het perfecte Winterbier. Dit jaar hebben 319 thuisbrouwers zich aangemeld voor de brouwwedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd mag net als de voorgangers in Wijlre, samen met de meesterbrouwers van Brand, zijn of haar bier brouwen.