Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Brabantse hobbybrouwers brouwen jubileumbier ‘De Brouwerij Vandeoirsprong’

Geplaatst op maandag 3 augustus 2020

Zaterdag 1 augustus brouwden de Brabantse hobbybrouwers Twan van Bommel en Thomas Mols uit Lieshout hun prijswinnende bier op grote schaal (20 hl) in de ketels van de Oirschotse brouwerij Vandeoirsprong. Het naar citrus en tropisch fruit geurende, hoppige bier was de unanieme winnaar van het Brabants Kampioenschap Hobbybrouwen. Dit evenement was georganiseerd door De Brouwerij Vandeoirsprong in samenwerking met Fiona de Lange en Selected Brewing Ingredients – SBI.   

Het 5-jarig bestaan van De Brouwerij Vandeoirsprong was de aanleiding voor deze hobbybrouwwedstrijd, waaraan thuisbrouwers deelnamen door hun beste bier in te zenden. De bieren werden blind beoordeeld door een jury van mensen uit de bierwereld zoals biersommeliers en (oud)brouwers. Er werd gelet op kwaliteit, balans enfeestgehalte– het is tenslotte een jubileumbier.

Het winnende bier ‘De Lide Citra-Saison’ is volgens Twan en Thomas een echt zomerbier. Met deze boekweit saison (5,0% alcohol) wisten de hobbybrouwers de jury te overtuigen. Een prettig doordrinkbaar bier met een mooie, volle bitterheid en uitgesproken geuren van citrus en tropisch fruit, zoals; grapefruit, guave, ananas en passievrucht. De jury herkende meer een zogenoemde East Coast IPA-stijl in het bier, maar zag vooral de potentie. “Een perfecte aanvulling op ons huidige assortiment. Het is ook een uitdaging om eens met boekweit te werken”, aldus de brouwer van Vandeoirsprong Frans Schamp. “Daarnaast is het een prima bier om een jubileumfeest mee te vieren.”

Om een goed bier te brouwen zijn gebruik van goede apparatuur en de juiste vaardigheden belangrijk, maar alleen daarmee ben je er nog niet. Het gebruik van kwaliteitsgrondstoffen is minstens zo belangrijk. In de aanloop naar de brouwdag van het jubileumbier is samen met Frans het bierrecept van de thuisbrouwers opgeschaald naar 20 hectoliter. De ingrediënten zijn beschikbaar gesteld door Selected Brewing Ingredients, denk aan; 300 kilogram mout, 13 kilogram hop en een kilo gist. Daarnaast telt dit bierrecept nog eens 10 kilogram aan boekweit.

De brouwdag zelf was een hele ervaring voor Twan en Thomas. Het grote verschil tussen thuis brouwen en in de ketels van De Brouwerij Vandeoirsprong was, naast het vroege opstaan, de enorme hoeveelheid mout die ’s ochtends door de schrootmolen moest. “Een fantastische ervaring om met een bevlogen brouwer als Frans mee te mogen brouwen”, vertelt Thomas. “Je krijgt zomaar 30 jaar brouwervaring overgedragen.” Na het schroten volgden verschillende stappen; verder uitmeten, pompen, mengen, afwegen en vooral veel schoonmaken. Hierbij werden de brouwers geassisteerd door Bas Schamp, de 18 jarige zoon van Frans, die het ambacht ook al aardig beheerst. Uiteraard was de wekelijkse bierproeverij, om 11.00 uur, onderdeel in het programma. Naar verwachting komt het jubileumbier eind september op de markt en is het verkrijgbaar bij de vaste verkooppunten van de bieren van De Brouwerij Vandeoirsprong. Natuurlijk is het bier ook te bestellen in het proeflokaal van de brouwerij in Oirschot.