Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Bourgogne des Flandres opent ‘The Brewer’s Playground’, creatief Brugs Bierlab

Geplaatst op donderdag 23 mei 2019

Huisbrouwer Thomas Vandelanotte van Bourgogne de Flandres in Brugge kreeg van de groep Anthony Martin toestemming om creatief aan de slag te gaan in zijn eigen bierlab en zijn inspiratie de vrije loop te laten. Hieruit volgde ‘The Brewer’s Playground’, een experimentele ‘bierspeeltuin’ waarin Brouwer Thomas eigen recepturen creëert, door toevoeging van onverwachte ingrediënten. Het resultaat is een reeks van verrassende bieren, in zeer beperkte productie, rechtstreeks van de lagertank en dus steeds ongefilterd en ongepasteuriseerd. Voor het eerst worden nu ook twee nieuwe bieren gebotteld in 1500 flessen, bestemd voor de verkoop. Het gaat om bieren die ruim twee jaar gerijpt zijn in wijn- of lambiekvaten, en de namen Angie en Rosie kregen.

Bij de inhuldiging van brouwerij Bourgogne des Flandres Brugge in november 2015 werd duidelijk dat hier, na verloop van tijd, méér dan Bourgogne des Flandres alleen gebrouwen zou worden. De brouwinstallatie van 10 hectoliter leent er zich immers toe om kleinere volumes te produceren. Zo vloeit hier naast Bruinen Os (de basis van Bourgogne des Flandres) ook Blonden Os uit de brouwketels. Huisbrouwer Thomas Vandelanotte kreeg van de groep Anthony Martin het fiat om – onder begeleiding van de ervaren meester-brouwer Willem Van Herreweghen – creatief aan de slag te gaan in zijn eigen bierlab en zijn inspiratie de vrije loop te laten. Hieruit volgde ‘The Brewer’s Playground’, een experimentele ‘bierspeeltuin’ waarin Brouwer Thomas – naast experimenten op basis van Bruinen Os – eigen recepturen creëert, door toevoeging van onverwachte ingrediënten zoals bloedappelsien, koriander, vanille, viooltjes, rozenblaadjes, chilipepers, enz… Het resultaat is een reeks van verrassende bieren, in zeer beperkte productie, rechtstreeks van de lagertank en dus steeds ongefilterd en ongepasteuriseerd. Door de beperkte productie konden tot nu toe enkel klanten van de brouwerij zelf de testbieren proeven. Voor het eerst worden nu ook twee nieuwe bieren gebotteld in 1500 flessen, bestemd voor de verkoop. Het gaat om bieren die ruim twee jaar gerijpt zijn in wijn- of lambiekvaten, en de namen Angie en Rosie kregen. Brouwer Thomas gebruikt zijn inspiratie immers niet alleen om originele combinaties te maken, maar laat ook zijn creativiteit de vrije loop als het op de naamgeving van zijn brouwsels aankomt. Zo liet hij zich voor de naamgeving inspireren door de Rolling Stones voor ‘Angie’ en door AC/DC voor ‘Rosie’. Ook de andere bieren uit de ‘speeltuin’ kregen namen gebaseerd op de rockgeschiedenis.

The Brewer’s Playground

Brouwer Thomas licht toe: “Alles is gestart toen we terug waren in Brugge. De brouwerij moest getest worden, en het recept ook licht aangepast aan de brouwerij. Omdat we ook tonnen nodig hadden om alles aan te kleden voor bezoekers, en ik er enkele zeer interessante zag binnen komen, begon ik te werken aan kleine extra testjes. Zo was er een gebruikt wijnvat van wijnhandel Feys Van Acker dat we mochten gebruiken en waarin nog ongelooflijke aroma’s aanwezig waren. Rosie, de Brewer’s Desire Wine Barrel Aged, was geboren, een stevig, vineus en fruitig bier, door de toevoeging van bosbessen en frambozen, met een alc. 12.8 % vol. Omdat ik in een testfase ook kon spelen met het recept, heb ik ook een brouwsel gemaakt van de Bruinen Os, volledig volgens de technieken die we kennen van het Lambiek brouwen. Een lange kooktijd, overjaarse hop, een aangepast maischschema, enz… Ik kon ook direct na het brouwen gebruik maken van vers leeggemaakte lambiekvaten, waardoor ik het aangepaste recept ook kon laten verder gisten op de wilde bacteriën en gisten die nog aanwezig waren in het vat… Het resultaat? Angie, de Brewer’s Desire Lambic Barrel Aged, een amberkleurig, licht zurig bier, cognac-achtig qua aroma en met alc. 11.5 % vol. Beide varianten zijn échte degustatiebieren, gebotteld in flesjes van 37,5 cl, en zijn vanaf deze zomer te koop in de regionale speciaalzaken en Brugse cafés.”