Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Botanisch brouwer Lowlander vraagt subsidie aan op drinken van bier

Geplaatst op donderdag 24 juni 2021

Een week geleden lanceerde de Nederlandse bierbrouwer Lowlander een bier dat klimaatverandering tegengaat. Voor iedere verkochte ‘Cool Earth Lager’ plant Lowlander namelijk één nieuwe zeegrasplant in het Waddengebied – deze plantsoort slaat gigantisch veel CO2 op. Gekscherend noemden de botanische brouwers de Cool Earth Lager al een subsidiewaardig biertje. Lowlander voegt daad bij woord en vraagt inderdaad subsidie aan op het drinken van hun bier.

Om de aanvraag kracht bij te zetten verzamelt het biermerk de komende tijd in samenwerking met project Zeegrasherstel Waddenzee 10.000 handtekeningen. Radio-dj Sander Hoogendoorn geeft het goede voorbeeld en ondertekende als allereerste de petitie.  Zo wordt bier drinken dé makkelijkste en lekkerste manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Subsidie op bier tegen klimaatverandering

Subsidie aanvragen op het drinken van bier? Lowlander ziet het als een logische stap.Met hun nieuwste Cool Earth Lager helpen ze Zeegrasherstel met het aanplanten van nieuw zeegras in het Waddengebied. Deze planten staan bekend om hun gigantische opnamecapaciteit van CO2 en slaan namelijk wel 35 keer effectiever CO2 op dan het tropisch regenwoud. Door voor iedere verkochte Cool Earth Lager één zeegrasplant te planten, neutraliseert de bierbrouwer de CO2-uitstoot van de productie van het bier én realiseren ze extra CO2-opslag. Bij de productie van de klimaatpositieve Cool Earth Lager wordt namelijk 0,5kg CO2 uitgestoten, terwijl één zeegrasplantje 25kg CO2 kan opslaan. Waar het biertje bij de lancering gekscherend subsidiewaardig werd genoemd, onderneemt Lowlander nu serieuze stappen en vragen zij subsidie aan op het drinken van hun bier. Chief Botanical Officer, Frederik Kampman over de subsidieaanvraag: “We zijn voortdurend op zoek naar een gezonde balans met de natuur en combineren deze zoektocht met een zo klimaatvriendelijk mogelijke productie van de meest verrassende biertjes. Door in samenwerking met project Zeegrasherstel Waddenzee zeegras in het Waddengebied te planten dragen we actief bij aan een koelere aarde. Dat verdient net zo goed subsidie als het isoleren van spouwmuren of de aanleg van zonnepanelen. Zo wordt klimaatverandering tegengaan niet alleen heel makkelijk, maar is het ook nog eens lekker én smaakvol.”

Petitie gestart

Om de unieke subsidieaanvraag van Lowlander kracht bij te zetten, start het biermerk samen met Zeegrasherstel een online petitie. Het doel is om 10.000 handtekeningen te verzamelen. De timing valt mooi samen met de aankomende Dag van het Wad op 26 juni, waarop aandacht wordt gevraagd voor het herstel van de bodem van het wad. Zowel door te proosten met een Cool Earth lager én door het ondertekenen van de petitie draag je hier aan bij. “Om aan te tonen dat de subsidieaanvraag menens is, planten we voor iedere handtekening nóg een extra zeegrasplant – in potentie dus 10.000 zeegrasplanten meer. We zijn vandaag met het team in Den Haag om zoveel mogelijk mensen te informeren over het belang van zeegrasaanplant en de eerste handtekeningen te verzamelen,” aldus Kampman. Radio-dj Sander Hoogendoorn ondertekende 24 juni als allereerste de petitie.

De petitie is vanaf vandaag te ondertekenen via www.lowlander.com/cool-earth