Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Botanisch brouwer Lowlander brouwt bier van afgedankte kerstbomen

Geplaatst op woensdag 29 december 2021

Na de feestdagen belanden er elk jaar ruim 2,5 miljoen kerstbomen op straat, wat enorm zonde is en voor véél extra afval zorgt. Lowlander Botanical Beers biedt met het Treecycle-programma een kans om hier iets tegen te doen. Zij roepen alle Nederlanders op om hun kerstboom na de feestdagen niet langs de weg te dumpen, maar om deze op 7 januari in te leveren bij deelnemende horecazaken door het hele land. Lowlander gebruikt deze kerstbomen dan weer voor hun nieuwste batches Winter I.P.A., bier dat gebrouwen is met sparrennaalden afkomstig van gerecyclede kerstbomen. Extra leuk: wanneer je een kerstboom inlevert, krijg je er een Winter I.P.A. voor terug als dank!

Het Treecycle-programma
Met het Treecycle-programma biedt Lowlander kerstbomen een tweede leven, door met de toppen en naalden van de afgedankte sparren hun Winter I.P.A.’s te brouwen. Iedereen kan nu meehelpen met de Treecycle-missie, door op vrijdag 7 januari jouw kerstboom in te leveren bij één van de Treecycle-punten in het land. Als dank hiervoor krijgt de donateur er een Lowlander Winter I.P.A. voor terug. Wil jij je kerstboom ook een nieuwe bestemming geven na de kerst? Via de Treecycle-locator op https://www.lowlander-beer.com/winter/ is te zien welke bars en restaurants meedoen, waarop direct kan worden aangemeld voor een locatie en moment naar keuze.

’Van Waste naar Taste’
Het Treecycle-programma sluit perfect aan bij het doel van Lowlander om in 2030 klimaatpositief te zijn. Hun overtuiging is dat een beetje Nederlandse vindingrijkheid gecombineerd met de kracht van de natuur eindeloze mogelijkheden creëert. Zo vertelt Lowlanders Chief Botanical Officer en eigenaar Frederik Kampman: “Hoewel we weten dat wij het ‘waste’ probleem niet alleen kunnen oplossen, nemen we als botanisch brouwer graag onze verantwoordelijkheid in het creëren van de nodige bewustwording. Door te koken en te brouwen met afgedankte kerstbomen, kunnen we daadwerkelijk laten zien én proeven hoeveel smaak er uit deze natuurlijke reststroom te halen valt. Zo maken we samen ‘taste’ van ‘waste’.”

Over de Lowlander Winter I.P.A.
De Winter I.P.A. is een bier dat gebrouwen is met sparrennaalden afkomstig van gerecyclede kerstbomen. De met de hand geplukte en geconserveerde naalden geven de Winter I.P.A. aroma’s die doen denken aan een winterse boswandeling. Het bier heeft een hoppig citrus-karakter, is verrassend verfrissend en vrolijkt daarmee de donkere dagen op. Door te experimenteren met zo’n veelzijdig ingrediënt als sparrennaalden en te combineren met jeneverbes, heeft Lowlander de smaak van de winter in een flesje weten te vangen.

Naast de Winter IPA, gebrouwen met gerecyclede kerstbomen, bestaat Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment uit White Ale, Indonesian Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale, Floral Ale en Autumn I.P.A.. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een laag-alcoholisch bier van 2,5%, Lowlander Ginger & Lime Leaf en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit, 0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager en 0.3% Tropical Ale.