Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Boek ‘Rivier van Bier’ gepresenteerd

Geplaatst op dinsdag 17 april 2018

Op maandag 16 april jl. is bij Brouwerij Noordt in Rotterdam het nieuwe boek ‘Rivier van Bier’ gepresenteerd, een bierige inspiratiereis langs de Maas.
Het boek is geschreven door Henri Reuchlin en de uitgever is Fedor Vogel van Birdy Publishing BV. De drie eerste exemplaren van het boek werden overhandigd aan brouwer Gerard van den Broek (Hertog Jan), mouter Jos Hendrickx en horecaman Louis Klaassens. Alle drie voer(d)en zij hun biergerelateerde vak uit langs de Maas en vormen zij een van de vele figuranten in dit tweede boek van Henri Reuchlin. Bij de presentatie van het boek werd geproost met een ‘verdwenen’ biertype: Luik’s bier. Dit bier werd ooit veelvuldig langs de Maas gebrouwen en gedronken en is een van de vele zaken die wordt besproken in Rivier van Bier. Speciaal voor deze gelegenheid werd het Luik’s bier eenmalig opnieuw gebrouwen door Peter Rouwen, brouwer van Brouwerij Noordt.

Over dit boek
Ga met Henri Reuchlin mee op bierreis langs de Maas, tegen de stroom in, op zoek naar de bierbeleving langs deze levensader van Nederland, België en Frankrijk. Hij reist van de monding in de Noordzee naar de bron op het plateau van Langres. De reis voert van het westen van Nederland via Brabant en Limburg naar België en verder naar Frankrijk. Hoe genieten mensen aan de oevers van de rivier van hun biertje? Welke bieren brouwen ze langs de rivier en waar zijn de beste kroegen om ervan te genieten? Dit verhaal is naast inspiratiereis ook een reis door de tijd. Er wordt al eeuwenlang langs de rivier gebrouwen en gedronken. Hoe beleefden de bewoners op de oevers van de Maas hun bier en welke rol speelt de rivier in de biercultuur? Welke herinneringen uit een vroeger bierleven zijn er terug te vinden en misschien wel te proeven? Rivier van Bier is geen reisgids, maar een inspirerend weefsel van heden en verleden met als rode draad de rivier en het bier. Een verhaal van bierbeleving, een weerslag van meer dan twintig jaar bierenthousiasme.

Over de auteur
Henri Reuchlin is een van de drijvende krachten achter de StiBON bieropleidingen en voorzitter van de European Beer Consumers Union EBCU. Daarnaast is hij nauw betrokken bij inspirerende netwerken als de Dutch Beer Challenge, European Brewers Forum en de Week van het Nederlandse bier. Als oprichter van BIERburo levert hij een grote bijdrage aan de bloei van de biercultuur in Nederland. Eerder schreef hij het boek ‘Van brood tot Brood’, bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen. Henri is columnist en redacteur voor magazine Bier! en schrijft een blog op zijn eigen site www.bierburo.com, het oudste, nog steeds verschijnende bierblog van Nederland, waarin hij zijn passie voor reizen en bieren samenbrengt.

Het boek ‘Rivier van Bier’ heeft een verkoopprijs van € 9,95, is verkrijgbaar in de betere boekwinkels in Nederland en België en online via de webshop van uitgeverij Birdy Publishing / Bier! magazine: https://www.biermagazine.nl/bier/30/webshop.html.
Het ISBN-nummer is: 9 789491 052057.

Bij de foto: v.l.n.r. Louis Klaassens (Café De Klep Venlo), Gerard van den Broek (Hertog Jan), Henri Reuchlin (auteur Rivier van Bier), Jos Hendrickx (voorheen Mouterij Hendrickx) en Fedor Vogel (uitgever).