Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Bieropleider StiBON pakt uit in Noord-Nederland

Geplaatst op dinsdag 8 februari 2022

StiBON Bieropleidingen organiseert dit voorjaar voor het eerst een opleiding Bierambassadeur 1 in Drenthe. Bovendien wordt voor het eerst een opleiding niveau 2 gestart in Groningen. Naast Assen organiseert StiBON dit voorjaar ook opleidingen niveau 1 in Tilburg, Utrecht en voor het eerst in Leiden. Ook staat er een online opleiding op het programma.

“We merken een warme belangstelling voor bier in de regio. Het is daarom de hoogste tijd om ook in Assen onze opleiding aan te bieden”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. “Daarnaast starten we voor het eerst een opleiding op niveau 2 in Groningen. We hebben er ongelooflijk veel zin in om na de periode van lockdowns nu met volle moed nieuwe stappen te zetten.”

De lessen op niveau 1 leiden geïnteresseerden op tot het diploma ‘bierambassadeur’. De opleiding bestaat uit zes lessen op maandagavonden in de periode van maart tot mei. De opleiding start op 14 maart bij Herberg De Koppelpaarden in Assen. Aanmelden voor de opleiding kan via de website www.stibon.nl. Naast Assen organiseert StiBON dit voorjaar ook opleidingen niveau 1 in Tilburg, Utrecht en voor het eerst in Leiden. Ook staat er een online opleiding op het programma.

De opleiding op niveau 2 staat open voor deelnemers die hun diploma op niveau 1 ‘met lof’ gehaald hebben. “Het stond al heel lang op ons verlanglijstje om deze pittige vervolgopleiding in het noorden te organiseren”, aldus Reuchlin. “Mede dankzij een campagne van enkele zeer enthousiaste bierambassadeurs gaat het nu echt gebeuren.”

Basiskennis bier

Tijdens de opleiding StiBON Bierambassadeur leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komt de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier- en spijscombinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben. De vervolgopleiding op niveau 2 is een belangrijke stap naar het internationaal erkende diploma ‘Diplom Biersommelier’.

Onafhankelijk

StiBON is de oudste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland, opgericht in 2009. Naast het overdragen van theoretische kennis speelt het gezamenlijk proeven en beschrijven van bieren een belangrijke rol tijdens de lessen. Daarnaast organiseert StiBON samen met Lentiz onderwijsgroep een MBO4-opleiding tot brouwer. StiBON verzorgt zijn opleidingen onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.