Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Biericoon Piet de Jongh (80) van De Beyerd in Breda overleden

Geplaatst op donderdag 24 januari 2019

Op maandag 22 januari jl. is Piet de Jongh, één van de biericonen der Lage Landen, op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was de perfecte gastheer, barman en ondernemer van één van de mooiste Nederlandse biercafés: De Beyerd in Breda. Piet’s zoons Mikel en Orson De Jongh leiden De Beyerd al sinds 1992, maar vader Piet was nog vrijwel dagelijks in zijn café te vinden. Piet de Jongh was ook één van de oprichters van ABT, de Alliantie van Bier Tapperijen.

Piet de Jongh nam het ruim 180-jaar oude café in 1967 over met zijn toenmalige vrouw Els en gaf het de naam De Beyerd. Hij is één van de eerste caféhouders in Nederland die zijn gasten laat kennismaken met Belgische bieren. Zo was Piet de eerste die La Chouffe naar Nederland haalde en op de tap had. Niet voor niets was Piet de Jongh nauw bevriend met Chouffe-man Chris Bauweraerts. Dat Piet een echte ondernemer en visionair was blijkt in 1992  wanneer hij De Beyerd uitbreidt met misschien wel het eerste echte bierrestaurant van Nederland. In 2004 investeert De Jongh weer met visie in een eigen huisbrouwerij en weet hij de licentie voor het recept van De Drie Hoefijzers pils te verkrijgen. 

Piet de Jongh wordt uitgebreid geïnterviewd in Bier! magazine editie 12 (najaar 2011). Dit magazine is nog na te bestellen in de webshop www.biermagazine.nl. Daarnaast wordt Piet de Jongh uitgebreid geportretteerd in het boek ‘De Biericonen der Lage Landen’ van de auteurs Toon van den Reek en Jan Machiel van Bragt, uitgegeven door Birdy Publishing. Dit boek is eveneens te bestellen in de webshop www.biermagazine.nl.