Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Bierfestival en collabbier Stadshaven Brouwerij Rotterdam en Kaapse Brouwers

Geplaatst op maandag 26 september 2022

De Stadshaven Brouwerij Rotterdam en Kaapse Brouwers hebben de krachten gebundeld voor een bijzondere samenwerking. Samen organiseren de twee Rotterdamse brouwerijen op zaterdag 15 oktober het ‘SHIPPED Beer Festival’ in het Rotterdamse gebied Merwe-Vierhavens (M4H), waar beide brouwerijen gevestigd zijn. Als kers op de taart kunnen de festivalgangers ook als allereerste proeven van de ‘SHIPPED’: een gerookt Märzen-bier dat speciaal voor deze gelegenheid door de Stadshaven Brouwerij en Kaapse Brouwers ontwikkeld is.

Tijdens dit festival kunnen de bezoekers bieren ontdekken uit heel Europa, zijn er rondleidingen door de brouwerijen, is er de hele dag livemuziek en kan het publiek kennismaken met de rest van dit rauwe en creatieve deel van Rotterdam.

Bierhotspot in uniek stukje Rotterdam

Het M4H-gebied is een voormalig haventerrein in Rotterdam-West dat zich steeds verder transformeert tot creatieve, vooruitstrevende en culinaire broedplaats. Het vormt onderdeel van het Rotterdam Makers District en kan worden gezien als dé plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Nu ook de Stadshaven Brouwerij en Kaapse Brouwers hun ankers definitief in dit gebied hebben uitgegooid, was het voor de twee brouwerijen uit Rotterdam de hoogste tijd om een gezamenlijk bierfestival te organiseren in dit opkomende deel van de stad. “Wij willen iedereen zo op een toegankelijke manier kennis laten maken met een nieuwe bierhotspot en tegelijkertijd een uniek stukje van Rotterdam laten zien waar zo ongelooflijk veel gebeurt. Hier wordt de toekomst gemaakt en dat proef je overal”, aldus Alexander Bruring, Sales & Marketing Directeur bij de Stadshaven Brouwerij.

SHIPPED BEER Festival

Tijdens het SHIPPED Beer Festival kunnen bezoekers kennismaken met bieren uit allerlei landen. Onder meer Buddelship Brauerei uit Duitsland, Beerbliotek uit Zweden, Tanker Brewery uit Estland, Left Handed Giant uit Engeland en Uncharted Brew Co. Ook uit België zijn straks brouwerijen vertegenwoordigd op het festivalterrein dat wordt opgebouwd op het terras van de Stadshaven Brouwerij. Alle deelnemende biermakers zijn net als de twee organiserende brouwerijen gevestigd in havensteden en op die manier verbonden met elkaar. Naast een selectie aan bierstands is er op het festival ook een ‘smoker’ te vinden, de Amerikaanse variant van de barbecue, en zijn er liveoptredens van Doris Bae, Rum for Breakfast, Bootsy Paul, Dansbar010 en Del Disco. Het SHIPPED Beer Festival vindt op 15 oktober plaats van 11.00 uur tot 23.00 uur. Tickets kosten €12,50 per stuk en zijn hier online verkrijgbaar. Er zijn, indien het festival dan nog niet uitverkocht is, ook tickets aan de deur verkrijgbaar voor €15 per stuk. Het is ook mogelijk om direct een combinatieticket met een brouwerijtour te boeken.

SHIPPED bier

De typische makers-mentaliteit van het M4H-gebied vormde ook de rode draad voor het ontstaan van het gloednieuwe SHIPPED biertje dat zorgvuldig door de twee hoofdbrouwers van de Stadshaven Brouwerij en Kaapse Brouwers ontwikkeld werd. Dit originele Märzen-bier met rokerige tonen zal worden afgevuld in een authentiek houten fust en op het festival officieel door de brouwers worden ‘aangeslagen’ zodat de bezoeker de SHIPPED vanaf dat moment ook echt kan proeven. “Wij zijn ontzettend trots op dit bier dat wij niet alleen samen bedacht hebben, maar dat ook daadwerkelijk hier in Rotterdam-West geproduceerd wordt. Kaapse Brouwers en de Stadshaven Brouwerij kiezen er allebei bewust voor om onafhankelijk te blijven en geen partnerschip aan te gaan met grotere bierbrouwers. Zo kunnen wij echt lokaal bier produceren dat proeft als de stad waar het vandaan komt: oprecht en gedurfd”, aldus Tsjomme Zijlstra, oprichter van Kaapse Brouwers. De SHIPPED cobrew blijft na het bierfestival ook verkrijgbaar bij de Stadshaven Brouwerij Gastropub, Kaapse Maria, Kaapse Will’ns, Kaapse Kaap en bij een selectie van Rotterdamse kroegen.

Brouwerijtours en zelfrijdend vervoer 

Gedurende het SHIPPED Beer festival worden er brouwerijtours gegeven op beide locaties. Hiervoor is bijzonder vervoer geregeld tussen de twee brouwerijen: een elektrisch en zelfrijdend busje brengt de bezoekers de hele dag van de Stadshaven Brouwerij naar Kaapse Brouwers en weer terug. Deze zelfrijdende bus is onderdeel van een haalbaarheidsstudie van het Future Mobility Network dat onderzoek doet naar de ‘mobiliteit van de toekomst’ en met duurzame initiatieven als een automatisch rijdende shuttle de bereikbaarheid van hubs als M4H wil vergroten.

Op ontdekkingstocht met M4H-kaart

De Stadshaven Brouwerij en Kaapse Brouwers ontwikkelden in samenwerking met grafisch kunstenaar Matzwart een speciale M4H-kaart. Op deze kaart zijn belangrijke locaties in het gebied te vinden. Denk aan Atelier van Lieshout, de Floating Farm, het Keilecafé en natuurlijk de twee brouwerijen zelf. Met deze kaart willen de Stadshaven Brouwerij en Kaapse Brouwers de toegankelijkheid van het gebied nog meer vergroten en bezoekers stimuleren om zelf op ontdekkingstocht te gaan. De kaart is verkrijgbaar tijdens het festival en blijft ook daarna beschikbaar.