Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Bierdiner Groningen zoekt randen smaakbeleving op

Geplaatst op zaterdag 14 april 2018

Er gebeurt veel op het gebied van gastronomie en bier in het Noorden. En waar kun je dat beter ervaren dan in de officieuze hoofdstad van het Noorden: Groningen. Het nuchtere noorden laat zich in april jaarlijks van zijn avontuurlijke kant zien tijdens het Bierfestival Groningen, met voorafgaand daaraan op 11 april het inmiddels traditionele bierdiner. Daar werd weer goed geëxperimenteerd, met verrassende smaken en combinaties. En zoals dat bij experimenten gaat, niet alles kan dan een succes zijn. Namens Bier! magazine doet René Bouwmeester verslag.

In de sfeervolle Martinikerk zijn de streekgerechten samengesteld in nauwe samenwerking met biersommelier Arvid Bergström, vijf Groningse horecagelegenheden en kok Johnny Drent. Het bierdiner wordt vanaf de kansel gehost door biersommeliers Melissa Cole en Fiona de Lange. Melissa Cole is de bekendste bierschrijfster in de UK en schrijft aanstekelijk over bier in The Guardian en in blogs op girlsguidetobeer.blogspot.com. Fiona de Lange, haar Nederlandse evenknie, opent het diner. Waar je bij de bieren uit het noorden misschien zou denken aan stevige, pure bieren, laat deze avond iets anders zien. Frivole bieren, bijzondere combinaties en verrassende variaties op bekende thema’s. Een prachtige tour langs de vele variëteiten die het bierlandschap zo bijzonder maken. Het ‘verbindend’ bier, dat gedurende alle gangen op tafel staat, is Nuver (‘goed’ of ‘mooi’ in het Gronings) van Brouwerij Martinus. Nuver Oranjebier is een amberbier van 3,5%, speciaal gebrouwen voor Koningsdag. We hebben hier de primeur vóór Willem Alexander.

De bieren en combinaties
Het eerste bier is de Watergeus van Toon van den Broek. Met spontane gisting, weliswaar niet uit Pajottenland, maar wel uit Groningen. Het rinzige van dit bier combineert goed met de gepofte paprika en licht gepekelde makreel in het voorgerecht.
Mijn tafelgenoten verheugen zich vooral op de gelakte paling. Ik ook, maar zie ook uit naar d’Olle Grieze, een Schwarzbier van 4,5%. Dit bier is een ‘collab’ van een groot aantal noordelijke brouwerijen. En dat is jammer, want je proeft de compromissen.
Brouwerij de Veteraan laat haar Saison (6,1%) de truffelaardappelsalade begeleiden. Hier wint het bier van het gerecht, dat een mix van teveel zure smaken bevat.
Zelf ben ik benieuwd naar de zwarte Frysk Hynder Tripel van het Frysk brouwers Kollektyf. Een mooi, gebalanceerd bier en samen met de Nuver het hoogtepunt op biergebied deze avond. De 48 uur gegaarde shortrib van Groninger Blaarkop is in deze gang een mooie compagnon.
De grande finale met veel chocola wordt begeleid door een Eisbock Barrel Aged van 20%! Jammer dat in de receptuur geen scherpe keuzes zijn gemaakt, maar veel smaken (Sherry Oak, koffielikeur, rozijnen) met elkaar vechten om aandacht.

De organisatie heeft het lef gehad een veelzijdig diner te programmeren in deze imposante omgeving. Een diner met ambitie en waar de randen van de smaakbeleving opgezocht worden. Een uitdagende start van het Groninger Bierfestival!