Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Bierboek ‘Canon van de Nederlandse Biercultuur’ gepresenteerd

Geplaatst op vrijdag 15 december 2023

Op vrijdag 15 december 2023 is het boek ‘De Canon van de Nederlandse Biercultuur’ gepresenteerd. Uitgever Fedor Vogel van Birdy Publishing BV overhandigde het eerste exemplaar aan Jan Ausems, voorzitter van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur (SENB). Het boek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met deze stichting. Jan Ausems overhandigde vervolgens de eerste exemplaren aan Marco Lauret van brouwerij Duits & Lauret en George Nelis, auteur van het boek Tour des Trappistes. Als gevolg van dit boek is uiteindelijk de Canon van de Nederlandse Biercultuur tot stand gekomen op de website www.nederlandsebiercultuur.nl. Die Canon is nu dus ook in boekvorm verkrijgbaar.

De Canon van de Nederlandse Biercultuur is geschreven door vier auteurs die zich al jaren met de Nederlandse biergeschiedenis bezig houden: Leendert Alberts, Rudi Bakker, Marco Daane en Kees Volkers. Het Nederlandse bier heeft gedurende eeuwen een rijke en boeiende ontwikkeling doorgemaakt. Ooit zijn het graafschap Holland en enkele daarin gelegen steden zelfs de belangrijkste bierproducent van Europa geweest. Allerlei gebeurtenissen, personen, objecten en plaatsen vormden in deze historie de cultuur van het Nederlandse bier. Dit boek bevat verhalen over de belangrijkste en interessantste daarvan, oftewel de Canon van de Nederlandse Biercultuur. Een doorlopende chronologische historiek van bier, brouwen en drinken in Nederland, verdeeld in zeven tijdvakken. Met daartussen 35 verhalen die los te lezen zijn. Handzame beschrijvingen van ‘oerbier’, gruit- en hoppenbier, de bloei van onze brouwsector in de vijftiende eeuw, het bier tijdens de Republiek der Nederlanden, de neergang ervan in de achttiende eeuw en de blijvende impact van het ‘Beijersche’ bier. Het laatste tijdvak is het onze, met zijn grote diversiteit aan biersoorten en explosief gestegen aantal makers. Dit boek is een pendant van de online Canon van de Nederlandse Biercultuur, te vinden op www.canonnederlandsebiercultuur.nl.

De online Canon van de Nederlandse Biercultuur is mede mogelijk gemaakt door een goede doelen-cheque die gekoppeld was aan het vijfde Tevreden-bier, een bier dat voortkwam uit de bierwandelingen van George Nelis en zijn boek Tour des Trappistes. Brouwerij Duits&Lauret en Mitra Drankenspeciaalzaken hebben het bedrag van dit goede doel geschonken aan SENB. De vrijwilligers van de stichting hebben samen met de vier auteurs de online Canon gerealiseerd, waarna er veel vraag kwam naar een gedrukte uitgave hiervan. Uitgeverij Birdy Publishing, tevens uitgever van de magazines Bier! en Brouw! en de streaming radiozender Bierradio.nl, heeft de Canon van de Nederlandse Biercultuur nu dus ook in gedrukte vorm uitgegeven. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekwinkels en in de webshop van www.biermagazine.nl. Het handzame rijk geïllustreerde full colour boek kost €13,90 (excl. verzendkosten).