Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Bier van oud brood

Geplaatst op donderdag 19 april 2018

Hoe Rotterdams wil je je bier hebben? De Kaapse Brouwers en Jordy’s Bakery hebben de handen ineen geslagen en komen met de Kaapse Jordy: een Old Bread Ale van niet verkocht brood. ‘Een biertje is twee bruine boterhammen’, wordt er in de kroeg nog wel eens beweerd. In het geval van de Kaapse Jordy is dit ook zo! Helemaal geen rare gedachte, want voor bier en brood worden dezelfde grondstoffen gebruikt. Voor de eerste bieren ooit (zo’n 7000 jaar geleden) werd gemalen graan gemengd met water en vergist, waardoor er vloeibaar brood of eetbaar bier ontstond. Hierdoor waren brood en bier eeuwenlang inwisselbaar.

Collab
In de Fenix Food Factory op Katendrecht, verzamelloods voor culinaire ondernemers, hebben de Kaapse Brouwers hun brewpub en ook Jordy’s Bakery heeft er een verkooppunt. De Rotterdamse brouwers staan bekend om hun experimentele recepten en collaboraties met anderen uit de drank- en eetwereld. Op een idee gebracht door de Bread Bitter van hun Belgische vrienden van Brussels Beer Project vroegen ze Jordy om samen een bier te maken.

Kaapse Jordy
Samen werkten de Kaapse Brouwers en Jordy aan het recept en in het voorjaar van 2018 zag de Kaapse Jordy het levenslicht. Hiervoor werd 30 procent van het basismout vervangen door niet verkocht zuurdesembrood van Jordy’s. Dat levert niet alleen een heerlijke Strong Saison (8% alc) op, maar ook een inventieve manier om bij te dragen aan afvalvermindering, aangezien het brood toch anders wordt weggegooid. Voor 5000 liter bier is 270 kilo oud brood gebruikt.

Release: 4th Anniversary Beer Festival
Je kunt de Kaapse Jordy vanaf 19 mei komen proeven, op het 4th Anniversary Beer Festival van de Kaapse Brouwers in de FFF. Op dit jaarlijkse bierfestival staat een keur aan de beste internationale brouwers, zoals brouwerij de Molen, Laugar, Austmann, CRAK, Brussels Beer Project, Pressure Drop, La Pirata, Lervig, l’Ermitage en The Kernel.