Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Beste bier is voor het 2e jaar op rij Gouden Carolus Whisky Infused

Geplaatst op woensdag 15 augustus 2018

De Belgische bierconsumentenvereniging Zythos vzw reikt voor het 13de opeenvolgende jaar de ‘Zythos Consumententrofee’ uit aan het meest geliefde bier van het voorbije Zythos Bierfestival. De stemmen van de bezoekers werden geteld en één bier kwam als winnaar uit de bus. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival gaat de felbegeerde trofee voor de 2e keer naar hetzelfde bier: Gouden Carolus Whisky Infused.

Bezoekers kiezen hun favoriete bier
Het Zythos Bierfestival wordt sinds 2006 georganiseerd en groeide op korte tijd uit tot het grootste Belgische bierevenement. Tijdens de afgelopen editie in de Brabanthal te Leuven konden meer dan 12,500 bezoekers er op 28 en 29 april bij een honderdtal Belgische brouwers proeven van meer dan 500 bieren. Voor het eerst waren alle continenten vertegenwoordigd, waardoor het festival steeds meer lijkt uit te groeien tot een wereldse ontmoetingsplaats voor iedereen met interesse voor Belgisch bier. Ieder jaar vraagt Zythos aan de bezoekers welke bieren bij hen het meest in de smaak vallen. Op een stemformulier wordt een persoonlijke top 3 ingevuld.

Bijzondere overwinning voor Brouwerij Het Anker
Voor het tweede jaar op rij werd de ‘Whisky Infused’ versie van Gouden Carolus verkozen tot beste bier van het festival. Dat is een primeur in de geschiedenis van het grootste bierfestival van België: nooit eerder ging de consumententrofee twee keer naar hetzelfde bier. Brouwerij Het Anker wint zo voor de 3e maal de Zythos Consumententrofee, na eerdere winst in 2008 met ‘Gouden Carolus Hopsinjoor’.

Bier met een infusie van whisky
‘Whisky Infused’ is een unieke brouwtechniek waarbij een kleine hoeveelheid whisky wordt geblend met een donker speciaalbier, om tot een gebalanceerd en volmondig eindresultaat te komen. Voor dit brouwsel wordt Gouden Carolus Imperial Dark verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Dat resulteert in een krachtig en volmondig bier met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade. In 2015 introduceerde Brouwerij Het Anker uit Mechelen deze bierstijl als 1ste smaakexpressie van de reeks ‘Gouden Carolus Indulgence’. Dat is een serie gelimiteerde bieren die jaarlijks met wisselende inhoud worden uitgebracht. Eind 2016 werd ‘Whisky Infused’ nog uitgeroepen tot ‘World’s Best Spirit Flavoured Beer’ op de World Beer Awards. Brouwerij Het Anker herlanceerde ‘Whisky Infused’ op algemene vraag tijdens het Zythos Bierfestival 2017. Sindsdien maakt het bier deel uit van het vaste gamma.