Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Bergen (Mons) drie dagen lang plek voor 8e Brussels Beer Challenge

Geplaatst op dinsdag 29 oktober 2019

Geen strijd tussen Sint Joris en de Draak, maar een genadeloos gevecht onder brouwers. De Brussels Beer Challenge vindt plaats in Bergen op 1, 2 en 3 november 2019. De Cité du Doudou is een volgende stap in het Brussels Beer Challenge-avontuur, dat intussen al aan zijn achtste editie toe is (Brussel, Leuven, Luik, Antwerpen, Namen en Mechelen).

Henegouwen is een enorm belangrijke bierregio in België, aangezien hier de saison-stijl is ontstaan, een stijl die wereld­wijd erkend wordt en bijzonder populair is. De hoofdstad van de provincie Henegouwen is het kloppend hart van deze ‘brouwers-revolutie’, zoals de media dit graag benoemen. In minder dan tien jaar tijd is het aantal brouwerijen in Bergen en omgeving bijna verdrievoudigd. Mo­menteel gaat het om elf brouwerijen en daarnaast zijn er nog heel wat projecten in de steigers. De BBC blijft voorlopig plaatsvinden op Belgisch grondgebied hoewel haar uitstraling internationaal is. Brouwerijen uit de hele wereld schrijven hun bieren in om ze te vergelijken met wat elders uit de ketels vloeit. Zowel landen met een lange brouwerijtraditie (Duitsland, België, Engeland…) als landen met een bloeiende maar meer recente biercultuur (China, de Baltische staten…) gaan de strijd aan met elkaar.

1.650 bieren in de running

In de editie van 2018 waren er 1.500 bieren in competitie. Voor de achtste editie zijn er intussen 1.650 bieren ingeschreven. Zij zullen strijden voor een medaille binnen een welbepaalde categorie. De meest uitgebreide categorie is die van de IPA’s, Tripels en fruitbieren. Terwijl de laatste twee stijlen vrij specifiek zijn voor België, werd de IPA (Indian Pale Ale) een 15-tal jaar geleden in de Verenigde Staten enorm populair. Er zijn vandaag de dag weinig brouwerijen die geen IPA maken. De uitdaging van het evenement ligt echter in het feit dat een bier uit Taiwan perfect de gouden medaille kan winnen en zo bijvoorbeeld een bier uit een klassiek bierland kan overtroeven. De 1.700 bieren worden blind geproefd door een 91-koppige jury, allen bierexperten uit 27 verschillende landen. De alcoholvrije en glutenvrije categorieën bevestigen de belangstelling van industriële en ambachtelijke brouwers voor deze segmenten. Vorig jaar werd de Europese revelatietrofee immers uitgereikt aan een alcoholvrij bier van een Ne­derlandse brouwerij. De opmars van de alcoholvrije bieren is een opmerkelijke trend.

De Brussels Beer Challenge, de eerste professionele bierwedstrijd in België, werd in 2012 opgericht door Becomev (Beer Communications & Events) onder leiding van Luc De Raedemaeker en Thomas Costenoble als antwoord op de groeiende interesse in de biercultuur. De eerste editie van de Brussels Beer Challenge vond plaats in 2012 in de Beursschouwburg te Brussel. Sindsdien ve­randerde het event regelmatig van locatie en groeide de wedstrijd uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijden ter wereld.