Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Belgische artiesten lanceren nieuwe album met Lambik-bier 3 Fonteinen

Geplaatst op woensdag 2 november 2022

Brusselaar Zwangere Guy en kosmopoliet Lander Gyselinck selecteren een uniek lambikbier van de Beerselse Brouwerij 3 Fonteinen ter promotie van hun nieuwe album dat vrijdag 4 november is verschenen: ‘Pourriture Noble’; het album, het bier. Gorik en Lander contacteerden de brouwerij om voor de promotie van het album geen champagne, maar wel een bijzonder bier te voorzien. Het werd een passende druivenlambik; een maceratie van meer dan drie maanden van biodynamisch geteelde Portugieser-druiven op traditionele lambik in een eikenhouten vat.

Zwangere Guy en Lander Gyselinck ontmoetten elkaar enkele jaren geleden op het podium van het oude Recyclart. De eerste berucht om zijn gewiekste tong – al rijmend en rappend vlot Belgische muziekgeschiedenis aan het schrijven –, de andere volledig losgewrikt uit het klassieke jazzkeurslijf, komen vandaag uit met hun nieuwste muzikaal avontuur: ‘Pourriture Noble’. Het album is het resultaat van een lang creatief proces, ontsproten aan hun gezamenlijke goesting om, zonder enig doel of tijdsdruk, te experimenteren, te freestylen en zo te zoeken naar nieuwe ritmes en beats. Het is een meesterstuk geworden om niet zomaar te beluisteren, maar om puur van te genieten. De naam van het album – letterlijk te vertalen als ‘edelrot’ – slaat in de wijnwereld op het proces waarbij natuurlijke organismen de druivenschil aantasten, met een unieke impact op de smaak. En zo werd de link met het natuurlijke lambikbier – eigen aan de Zennevallei in en rond Brussel, en het Pajottenland – snel gemaakt. Lambikbieren, en al haar afgeleiden zoals fruitlambik en geuze, worden immers ook gekarakteriseerd door wilde gisten die de smaak en het karakter van het bier bepalen.

De Brussel-Beerselconnectie voltrok zich in de lente van 2022. Gorik en Lander contacteerden de brouwerij om voor de promotie van het album geen champagne, maar wel een bijzonder bier te voorzien. Het werd een passende druivenlambik; een maceratie van meer dan drie maanden van biodynamisch geteelde Portugieser-druiven op traditionele lambik in een eikenhouten vat. Met een verhouding van 500 gram druiven per liter houdt het bier een schone smaakbalans tussen lambik en natuurwijn.

Geen champagne, lokale samenwerking

De fles is net zoals de albumhoes afgewerkt met unieke artwork van de hand van kunstenaar Edouard Devriendt. Dit lambikbier heeft een beperkte oplage van iets meer dan 600 flessen. Het bier is tijdelijk te drinken in de lambik-O-droom; de degustatieruimte van Brouwerij 3 Fonteinen in Lot, en in enkele cafés in en rond Brussel.