Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Beleef de Toer de Geuze vanuit je woonkamer via online editie op 1 en 2 mei

Geplaatst op vrijdag 9 april 2021

Eerder dit jaar kondigde de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) aan dat er omwille van de coronamaatregelen in 2021 geen fysieke editie zou plaats vinden van de Toer de Geuze. In de plaats daarvan heeft de vzw samen met Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Vlaanderen de schouders gezet onder een virtuele editie op 1 en 2 mei van het populaire tweejaarlijkse bierevenement: de zogenaamde ‘Toer de Geuze At Home’. In combinatie met een bierbox en de Megablend 2021 bieden de drie partners op die manier aan bierliefhebbers in zowel binnen- als buitenland een informatief, belevingsvol alternatief.

HORAL-voorzitter Gert Christiaens: “Normaliter zouden tijdens het eerste weekend van mei tien lambiekbrouwers en geuzestekers hun deuren voor het publiek wagenwijd opengezet hebben. Als alternatief organiseren HORAL-leden Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens Artisanaal, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant de Toer de Geuze At Home, een ambitieus virtueel evenement dat uit twee grote delen bestaat.”

De online toer op 1 en 2 mei

Vooreerst worden in de loop van de maand april op de website video’s online gezet over alle deelnemende brouwerijen en stekerijen en over datgene wat lambiekbieren zo uniek maakt in de bierwereld. Vervolgens vinden op 1 en 2 mei de ‘Toer de Geuze At Home Live Sessions’ plaats. Dit tweedaags evenement kan via een livestream op de Toer de Geuze-website gevolgd worden en is vrij toegankelijk. Bierliefhebbers kunnen genieten van een interactief programma, waaraan alle HORAL-leden zullen deelnemen en vragen zullen beantwoorden van geuzeliefhebbers wereldwijd. Naast de Megablend 2021 zal ook het thema biergastronomie tijdens de live sessies aan bod komen. De livestream-uitzending zal in het Engels verlopen, om op die manier een zo groot mogelijk internationaal publiek aan te spreken. “Lambiek en geuze zijn door en door plaatselijke producten uit het Pajottenland en de Zennevallei, maar ze begeesteren bierliefhebbers van over de hele wereld”, zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir. “De Toer de Geuze is elke keer opnieuw een hoogmis voor deze unieke bierstijl, die ambachtelijke brouwers en stekers, fiere bewoners, en gepassioneerde biertoeristen met elkaar verenigt.”

Omtrent de Toer de Geuze

De Toer de Geuze is een groot publieksevenement dat het vakmanschap van de lambiekbrouwers en geuzestekers van het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerper zet. De eerste editie werd georganiseerd in 1997. Sindsdien komen om de twee jaar bierliefhebbers uit eigen land maar ook uit alle hoeken van de wereld naar de streek tussen Zenne en Dender om kennis te maken met de eeuwenoude traditie van spontane gistingsbieren. Mettertijd groeide de Toer de Geuze uit tot het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. De interesse vanwege het publiek werd zelfs zo groot dat vier jaar geleden werd beslist om er een tweedaagse van te maken.

Megablend-primeur

Sinds 2009 wordt ter gelegenheid van de Toer de Geuze ook telkens een speciale Oude Geuze gestoken: de HORAL Megablend. “In de aanloop naar de Toer de Geuze 2021 hadden we vorig jaar reeds alle nodige voorbereidingen getroffen. Meer nog, voor het eerst in het bestaan van onze vereniging stelden alle HORAL-leden voor deze Limited Edition lambiek ter beschikking”, aldus Gert Christiaens. “Toen duidelijk werd dat er dit jaar geen fysieke Toer de Geuze-editie zou zijn, werd overlegd wat er met de Megablend moest gedaan worden. Uiteindelijk besliste onze raad van bestuur om de HORAL Oude Geuze Megablend toch dit jaar nog te lanceren. De officiële voorstelling zal plaatsvinden op 30 april 2021 bij de deelnemende producenten. Vanaf 3 mei zullen de flessen ook verkrijgbaar zijn bij de gespecialiseerde drankenhandels.”