Bavaria doopt innovatieve brouwinstallatie voor nieuwe 0.0%
Geplaatst op vrijdag 20 november 2020
Op 20 november onthulde brouwerij Bavaria, onderdeel van Swinkels Family Brewers, haar nieuwste 0.0% brouwinstallatie voor alcoholvrij en alcoholarm bier. Deze brouwinstallatie, genaamd Fenix, stelt Bavaria in staat om een nieuw alcoholvrij bier te brouwen dat schuimt, ruikt én smaakt als een alcoholhoudend pils. Het startpunt in het brouwproces is een unieke en geheime receptuur met alcohol, waarna thermische de-alcoholisatie wordt toegepast om de alcohol uit het bier te halen. Door dit onder zeer lage temperatuur te doen, ‘verdampt’ zo min mogelijk van de karakteristieke pilsgeur en -smaak. De nieuwe Bavaria 0.0% komt geleidelijk beschikbaar in de supermarkt en ook in horeca zodra deze weer opengaat.
Meer dan 40 jaar aan 0.0% brouwervaring bij Bavaria komt, na een intensief traject van 5 jaar, samen in deze nieuwe 0.0% brouwinstallatie. De nieuwe Bavaria 0.0% smaakt als pils doordat de nieuwe brouwinstallatie de alcohol onder zeer lage temperatuur uit het bier haalt. De nieuwe 0.0% brouwinstallatie opent voor Swinkels deuren naar nog meer alcoholvrije en alcoholarme biersoorten door deze nieuwe brouwmethode.
Romke Swinkels, managing director Nederland: “In 1978 ontwikkelde mijn oom Wim een uniek procedé voor het brouwen van alcoholvrij bier, waardoor we als eerste grote brouwer een alcoholvrij bier op de markt brachten: jarenlang hadden we patent op deze 0.0% brouwmethode. De afgelopen jaren heeft de alcoholvrije en alcoholarme categorie enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Met deze nieuwe installatie en de vernieuwde Bavaria 0.0% zetten we als pionier van alcoholvrij bier een nieuwe stap in het segment waarvoor we in 1978 het fundament legden. Ik ben ontzettend trots op onze brouwers en techneuten die zichzelf hebben uitgedaagd, hier jaren keihard aan hebben gewerkt en uiteindelijk zichzelf hebben overtroffen. Onze Bavaria 0.0% gaat de nieuwe standaard worden in de markt.”
B(r)ouwen aan de toekomst
Na een intensieve vijf jaar durende investering in de brouwinstallatie en het brouwproces, bestaande uit onderzoek, toepassen van nieuwe brouwtechnieken en eindeloos testen, is het zover. Meesterbrouwer Emiel Hendrikx: “De afgelopen vijf jaar zijn gekenmerkt door volharding, waarin we met onze brouwers en techneuten verschillende collega-brouwerijen bezochten en honderden alcoholvrije bieren proefden en analyseerden. Toen we wisten wat er nodig was, hebben we een installatie getekend en gebouwd die volledig voldoet aan onze wensen en eisen. We hebben net zo lang tijd en energie geïnvesteerd totdat we volmondig konden zeggen dat we het beste 0.0% bier op de markt zouden brengen dat we ooit hebben gebrouwen. De nieuwe installatie geeft de nieuwe Bavaria 0.0% een verfrissende smaak, aangenaam hoppige geur en een schuimkraag die écht pilswaardig is. Het voordeel van deze nieuwe installatie is daarnaast dat we ons hele portfolio aan alcoholvrije en alcoholarme bieren kunnen verbreden met nieuwe bieren en biersoorten, zonder te veel te moeten inleveren op de smaak of kwaliteit van het bier. Daartoe waren we met de vorige installatie niet in staat.”