Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Altena Bier lanceert India Pale Al(t)e(na)

Geplaatst op vrijdag 14 december 2018

Het boek Rivier van Bier van Henri Reuchlin heeft wat los gemaakt bij Altena Bier. Mede daardoor hebben zij het lokale hopverleden herontdekt en is het project ‘Altena Bier’ ontstaan. De ambitie van hun project is simpel gezegd 21 hophoven stichten en daarmee 21 verschillende bieren brouwen op hun zorgbrouwerij die vanaf medio 2019 operationeel moet zijn. Hun eerste bier is de India Pale Al(t)e(na). Een hip, heerlijk fris en fruitig IPA-bier dat middels drooghoppen een extra smaak dimensie heeft gekregen.

Middeleeuwen
Door het samenvoegen van Wijk en Aalburg, Werkendam en Woudrichem tot één gemeente Altena heeft de stichting besloten dit heerlijke bier onder een nieuw merk te lanceren: Altena Bier. Niet zo maar een nieuw streekbier: want Altena Bier heeft een missie. En die missie is de inwoners van de nieuwe gemeente Altena bewust te maken van hun roemruchte verleden als hopproducerend eiland. Er zijn maar weinig mensen die weten dat vanaf de middeleeuwen hop uit het Land van Altena een begrip was. Niet alleen in de opkomende brouwerijsteden als Dordrecht, Delft en Haarlem. Hop van Altena werd destijds in de omliggende landen als België en Duitsland en zelfs tot in Engeland verkocht. Helaas zijn de hopteelt en de daarbij behorende metershoge hopstaken uit het landschap van Altena verdwenen.

Zorgbrouwerij
Altena Bier wil graag dat die hopteelt weer terug komt en daar hebben ze het volgende voor bedacht: Het is hun ambitie om als Altena Bier in totaal 21 biertjes te gaan brouwen in een zorgbrouwerij op Landgoed Kraaiveld, waar ze momenteel heel hard mee bezig zijn om die van de grond te krijgen. Daarnaast zijn ze voornemens om in iedere kern samen met de inwoners een hophof te realiseren. Naast financiering voor de aanleg zullen ze mee helpen om de jaarlijkse hopoogst te organiseren en het daarbij behoorde hopoogstfeest. Want met die hop gaan ze voor iedere kern een uniek bier brouwen: 21 in totaal! Altena Bier is daardoor niet alleen erg lekker, het is ook goed voor de biodiversiteit, -helpt mee aan de reductie van CO2-uitstoot en draagt bij aan de saamhorigheid binnen één Altena. Kortom een project waar zij als stichting zonder winstoogmerk, het beste uit ‘ons Altena’ naar boven proberen te halen.

Het boek Rivier van Bier, een bierige inspiratiereis langs de Maas, is onder andere te koop via de webshop van www.biermagazine.nl