Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Alain Monteyne algemeen directeur van de Sint-Sixtusabdij / Westvleteren

Geplaatst op dinsdag 17 oktober 2023

Alain Monteyne is sinds maandag 16 oktober jl. aan de slag als eerste algemeen directeur van de VZW Abdij Sint-Sixtus. In die hoedanigheid is hij onder andere verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de brouwerij van Westvleteren, het beheer van het patrimonium van de abdij en de relaties met andere ondernemingen. De 58-jarige Ieperling, die een sterk traject als bedrijfsleider in West-Vlaamse voedingsbedrijven kan voorleggen, zal de broeders ontzorgen en bijstaan bij het beheer van de zakelijke belangen van de abdijgemeenschap. Daarbij gaat uiteraard speciale aandacht naar de waarden en visie van de monniken en de interactie tussen leken-medewerkers en broeder-medewerkers.

Monteyne is zeer vertrouwd met West-Vlaamse KMO’s, waarbij hij steeds rekening hield met de familiale aandeelhouders en de specifieke kenmerken van de onderneming. Als Master Toegepaste Economische Wetenschappen (FUCAM, Bergen) startte hij in 1987 zijn loopbaan bij Vandenbogaerde Vlees in Rekkem als assistent-bedrijfsleider. Een paar jaar later werd hij er bedrijfsleider. In 2000 ging Alain Monteyne aan de slag bij het Nieuwkerkse bedrijf Clarebout Potatoes, een producent van diepgevroren aardappelproducten, waar hij tot 2009 CEO was. Toen keerde hij terug naar de vleesverwerkende sector om er algemeen directeur te worden van Debaenst Vlees in Moeskroen. Sinds 2019 was hij als CEO aan de slag bij het Ieperse BonRill – BonMush, een van oorsprong vleesverwerkende onderneming die hij succesvol naar de productie van vegetarische voedingswaren wist te loodsen.

In de abdij treft Monteyne naast drie kwaliteitsbieren en een moderne productieomgeving ook een ‘familiale’ trappistengemeenschap en een klein, maar zeer gemotiveerd team aan. “Alain Monteyne brengt heel wat managementervaring en een waardengedreven visie mee”, zegt Abt Manu Van Hecke. “Na meer dan 35 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van familiale ondernemingen die actief zijn in de productie van voedingswaren, heeft hij de nodige bagage om onze brouwerij te leiden en – binnen de monastieke context en de door het bestuursorgaan van de vzw bepaalde doelen – voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat de wereldse belangen van onze gemeenschap bij hem in goede handen zullen zijn.” Alain Monteyne (°1964) is gehuwd en vader van een zoon. In zijn vrije tijd houdt hij van tuinieren, wandelen en fietsen in de natuur.

Over de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

De Sint-Sixtusabdij maakt deel uit van de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Het leven van de monniken is in de eerste plaats een leven van gebed. Daarom leiden ze een stil, verborgen en teruggetrokken leven. Het is tegelijk ook een leven in gemeenschap en een leven van arbeid. Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten trappisten voor hun eigen levensonderhoud zorgen door middel van handenarbeid. Vandaar dat de broeders van oudsher allerhande ambachtelijke bedrijvigheden ontwikkelden. In de Sint-Sixtusabdij werd het eerste bier gebrouwen in 1839. De verkoop van trappistenbier is de enige bron van inkomsten voor de abdijgemeenschap. Toch streven de monniken geen productie- of winstmaximalisatie na. Jaarlijks wordt in de Sint-Sixtusabdij slechts 7.500 hectoliter bier gebrouwen, gespreid over een 50-tal dagen. Bierbrouwen is namelijk niet hun hoofdactiviteit. Het leven van de broeders is in de eerste plaats een leven van gebed. In Westvleteren brouwen de monniken dus om te leven. Ze leven niet om te brouwen. Momenteel wonen in de abdij 19 monniken. Er werken ook negen leken. Zes daarvan zijn aan de slag in de brouwerij onder toezicht van de broeders. ​
www.sintsixtus.be