Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Affligem lanceert eerste campagne in Nederland: Maakt bier, genen oorlog

Geplaatst op maandag 9 november 2020

Affligem lanceerde de eerste landelijke campagne in Nederland. De nieuwe commercial ontvouwt de ontstaansgeschiedenis van het biermerk, afkomstig uit het gelijknamige plaatsje in Vlaanderen. Een verhaal over een groep ridders die in 1074 het zwaard neerlegde en besloot hun leven te wijden aan het brouwen van Affligem. De campagne is ontwikkeld door Alfred International. Het bureau werd begin 2020 gekozen als lead agency voor Affligem. ‘Maakt bier, genen oorlog’ is nu te zien op de Nederlandse televisie en online.

Affligem in de lift

Marc Scholten, Marketing Manager bij HEINEKEN Nederland: “Affligem is in de afgelopen jaren al flink gegroeid, steeds meer Nederlanders weten de Belgische Adbijbieren te waarderen. In meer dan 8.000 horecazaken en vrijwel elke supermarkten zijn de verschillende Affligem-varianten verkrijgbaar. Mede dankzij de bekroning van het beste blond bier ter wereld bij de World Beer Awards, de introductie van Affligem Blond 0.0 en omdat consumenten thuis – juist ook nu – graag een kwalitatief bier drinken, zijn de volumes in de retail het afgelopen jaar verdubbeld. Dit is voor ons het moment om de naamsbekendheid verder te vergroten en het verhaal van Affligem aan een nog breder publiek te vertellen. De brouwerij werd in 1074 gesticht en we kunnen dus met veel trots zeggen dat ons bier een van de oudste Belgische bieren is. Dat ga je terugzien in deze campagne.”

Middeleeuws toneel

Naamsbekendheid als speerpunt dus. Paul van Kuilenburg, Strategy Director bij Alfred, legt uit dat dit vraagt om een bepaald type campagne. “Het aanbod in speciaalbier is overweldigend, maar in communicatie willen we onderscheidend zijn. Wij geloven dat een impuls op naamsbekendheid juist vraagt om een campagne die de aandacht op het merk zelf richt, op een manier die niemand ziet aankomen. Dat zie je terug in onze strategische keuzes. Niet de wereld van de ontvanger, maar de wereld van Affligem. Geen eigentijdse horeca, maar een Middeleeuwse setting.”

Maakt bier, genen oorlog

Marc Scholten: “Het verhaal van Affligem leest als een jongensboek en heeft fantastische ingrediënten voor een verfilming. Een Middeleeuws toneel, Affligem afkomstig uit Affligem, het Vlaamse accent, ridders die een carrièreswitch maken. En een duidelijke boodschap: Maakt bier, genen oorlog.” Jeroen van de Sande, Creative Director van Alfred, beaamt dit: “Het is zo’n verhaal waar je vingers van gaan jeuken: het was dus niet de vraag of, maar hoe gaan we dit tot leven brengen? Uiteindelijk hebben we gekozen voor een lichtvoetige invulling. Het zet Affligem neer als een toegankelijk merk voor een breed publiek.”

De campagne is vanaf 9 november te zien op televisie, Facebook, Instagram en YouTube. Ook komen er later korte spin-offs, onder meer met Affligem Blond 0.0%.

https://youtu.be/ZY02_Lrb7MA