Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

8e Dutch Beer Challenge op 13 april 2022, inschrijving geopend!

Geplaatst op vrijdag 21 januari 2022

Op woensdag 13 april 2022 vindt voor de achtste keer de Dutch Beer Challenge plaats. Deze editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra), de wedstrijd voor Nederlandse brouwerijen en hun bieren, zal opnieuw plaatsvinden in Rotterdam. Alle ongeveer 900 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn uitgenodigd om met een of meer van hun bieren deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. De inschrijving is gestart op 14 januari 2022. Afhankelijk van de corona-maatregelen op dat moment zal de wedstrijd doorgaan op één dag (13 april) dan wel verspreid over meerdere dagen volgens een corona-proof protocol.

De vraag is: welke brouwerijen durven de competitie met elkaar aan te gaan en welk bier wordt de opvolger van Jopen Mooie Nel (2015), Gajes van Bruut Bier (2016), Bloedbroeder van Kompaan (2017), Night Porter van Bronckhoster (2018), La Trappe Tripel (2019), 100 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven (2020) en Meander van Nevel Artisan Ales (2021) als het Beste Bier van Nederland in 2022?

Het aantal brouwerijen in Nederland is in 2021 verder gegroeid tot ongeveer 900, al zijn er zeker ook brouwerijen die als gevolg van de corona-crisis moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Toch blijft de Dutch Beer Challenge een unieke kans voor alle Nederlandse brouwers om zich te meten met hun collega’s. Tijdens de vorige, zevende, editie van de Dutch Beer Challenge, was er een recordaantal van 539 Nederlandse bieren in competitie, waarna er aan 26 een gouden, 32 een zilveren en 33 een bronzen medaille werd toegekend. Voor de achtste editie in 2022 rekent de organisatie opnieuw op een groot aantal ingezonden bieren.

Vakkundige juryleden

Afhankelijk van de situatie rond de pandemie in april is er op 13 april een aanwezigheid van in ieder geval Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters en indien mogelijk ook weer internationale specialisten. Deze juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met verschillende subcategorieën. De bieren die bekroond worden op de Dutch Beer Challenge kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning. De gelauwerde bieren krijgen promotie van de (inter)nationale en regionale media, hetgeen aangeeft welke waarde de medailles ook hebben voor de consument. Mitra drankenspeciaalzaken heeft zich wederom als hoofdsponsor verbonden aan de Dutch Beer Challenge.

Bekendmaking winnaars op 26 april 2022

De wedstrijdleiding maakt de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking op dinsdag 26 april  2022. Dit zal net als in 2021 geschieden via een livestream. Hopelijk kan er in de weken daarna – als de coronamaatregelen het dan toestaan – een gezellig netwerk-evenement plaatsvinden waarbij de medailles worden uitgereikt. Op dit moment is nog niet bekend of er in mei 2022 opnieuw een editie van de Week van het Nederlandse Bier georganiseerd kan worden. Als dit wel doorgang vindt, dan zal tijdens de opening van de Week van het Nederlandse Bier bekend gemaakt worden welk bier verkozen is tot ‘Mitra Award Het Beste Bier van Nederland 2022’.