Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

7e Dutch Beer Challenge op 22 april 2021, inschrijving geopend!

Geplaatst op vrijdag 22 januari 2021

Op donderdag 22 april 2021 vindt voor de zevende keer de Dutch Beer Challenge plaats. Deze editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra), de wedstrijd voor Nederlandse brouwerijen en hun bieren, zal plaatsvinden in Rotterdam. Alle ongeveer 800 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worden uitgenodigd om met een of meer van hun bieren deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. De inschrijving is gestart op 15 januari 2021. Afhankelijk van de corona-maatregelen op dat moment zal de wedstrijd doorgaan op één dag (22 april) dan wel verspreid over meerdere dagen volgens een corona-proof protocol.

De vraag is: welke brouwerijen durven de competitie met elkaar aan te gaan en welk bier wordt de opvolger van Jopen Mooie Nel (2015), Bruut van Gajes (2016), Bloedbroeder van Kompaan (2017), Night Porter van Bronckhoster (2018), La Trappe Tripel (2019) en 100 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven (2020) als het Beste Bier van Nederland in 2021?

Het aantal brouwerijen in Nederland is in 2020 verder gegroeid tot ongeveer 800, al zijn er zeker ook brouwerijen die als gevolg van de corona-crisis moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Toch blijft de Dutch Beer Challenge een unieke kans voor alle Nederlandse brouwers om zich te meten met hun collega’s. Tijdens de vorige, zesde, editie van de Dutch Beer Challenge waren er 400 Nederlandse bieren in competitie, waarna er aan 25 een gouden, 26 een zilveren en 30 een bronzen medaille werd toegekend. Voor de zevende editie in 2021 rekent de organisatie op een evenaring van het aantal ingezonden bieren.

Vakkundige juryleden

Afhankelijk van de situatie rond de pandemie in april is er op 22 april een aanwezigheid van in ieder geval Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters en indien mogelijk ook weer internationale specialisten. Deze juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met 26 subcategorieën. De bieren die bekroond worden op de Dutch Beer Challenge kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning. De gelauwerde bieren krijgen promotie van de (inter)nationale en regionale media, hetgeen aangeeft welke waarde de medailles ook hebben voor de consument. Mitra drankenspeciaalzaken heeft zich wederom als hoofdsponsor verbonden aan de Dutch Beer Challenge.

Prijsuitreiking op 12 mei 2021

De wedstrijdleiding maakt de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking op woensdag 12 mei 2021. Hopelijk kan dat weer tijdens een gezellig netwerk-evenement op een nader bekend te maken locatie. Mocht een fysiek evenement vanwege corona-maatregelen nog niet mogelijk zijn, dan zal de prijsuitreiking net als in 2020 geschieden via een livestream. Eind mei 2021 wordt tijdens de opening van de tiende Week van het Nederlandse Bier bekend gemaakt welk bier verkozen is tot ‘Mitra Award Het Beste Bier van Nederland 2021’, uiteraard ook op voorwaarde dat ‘De Week’ doorgang vindt.

Belangrijkste doelstellingen DBC

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:

1.     De promotie van de Nederlandse biercultuur;
2.     Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
3.     Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
4.     Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Over de Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) en bestaat uit:

  • Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing), voorzitter
  • Rick Kempen (Bier&cO), secretaris
  • Marco Philipsen (Mitra), penningmeester
  • Henri Reuchlin (BIERburo)
  • Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComEv, organisator van o.a. www.brusselsbeerchallenge.com).

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de stichting op volstrekt onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComEv, welke de wedstrijdleiding in handen heeft. Zie voor informatie en inschrijving de website www.dutchbeerchallenge.nl