Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

538 jaar na de geboorte van Grutte Pier komt ‘kunstbier’ 538

Geplaatst op vrijdag 8 februari 2019

Grutte Pier Brouwerij wil kunst en cultuur de wereld in helpen vechten via een etiket op een gelimiteerde oplage van hun bier met daarnaast een korte film over de kunstenaar. Het ontwerp van de kunstenaar wordt onderdeel van de smaakbeleving waardoor er een uniek bier ontstaat. Het eerste bier is gebrouwen in 2018, 538 jaar na de geboorte van Grutte Pier, en wordt nu uitgebracht. Leeuwarder tekenaar/ illustrator Kasper van Dijk heeft het etiket ontworpen.

Ieder jaar krijgt een beginnend kunstenaar een podium om zichzelf te presenteren. Volledige vrijheid (uitzondering van het formaat en wettelijke eisen) en hiervoor betaald krijgen wat het werk volgens jouzelf waard is. Leeuwarder tekenaar/ illustrator Kasper van Dijk is in 1981 geboren in Arnhem. Het tekenen is hem met de paplepel ingegoten. Als zoon van Arno van Dijk (o.a. NRC, Volkskrant en Muziek Expres) werd er thuis elke dag getekend. Tijdens zijn studie HBO Communicatie stond het tekenen op een lager pitje. Na het overlijden van zijn vader in 2014 heeft Kasper zich, met veel passie, toegelegd op het tekenen met de zeldzame techniek; scratchboard. Hij is op dit moment een van de weinige actieve scratchboard artiesten van Nederland. De stijl kenmerkt zich door verfijnde lijnen. “Mijn missie is om deze techniek nieuw leven in te blazen”. De eerste tekening die Kasper met de geërfde materialen maakte, was een portret van zijn vader Arno.

Smaakbeleving

Wanneer je een bier drinkt dan zijn het je mond, neus en hoofd die de smaak creëren. De mond en neus spreken voor zich maar juist het hoofd wil de brouwerij met dit bier extra stimuleren. Hoe je je voelt is enorm belangrijk voor wat je ervaart als je een bier drinkt. Door het etiket beschikbaar te stellen voor kunstenaars zullen er meer en andere emoties ontstaan die voor iedereen een verschillende smaakbeleving mee zal geven. 539, 540, 541 etc. Het eerste bier is gebrouwen in 2018, 538 jaar na de geboorte van Grutte Pier, en wordt nu uitgebracht. Ieder jaar wil Grutte Pier een andere kunstenaar de mogelijkheid geven om hun etiket in te vullen. Ben of ken jij een kunstenaar? Denk hierbij aan tekenaars, maar ook fotografen, filmmakers, grafisch ontwerpers, schrijvers, dichters, schilders, iemand die ongelooflijk mooi kan breien? Je kunt het zo gek niet bedenken! Neem dan contact op met Frans Filius via info@gruttepierbrouwerij.nl.