Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

40 jaar Brouwerij Achouffe: feest met verjaardagsbier

Geplaatst op dinsdag 29 maart 2022

In het groene hart van de Ardennen, waar sprookjesachtige wezens en kabouters zich nog durven én kunnen vertonen, ligt Brouwerij Achouffe. Midden in deze bosrijke mythische wereld, werd in 1982 de allereerste Chouffe gebotteld. Om de veertigste verjaardag te vieren, lanceert brouwerij Achouffe nu een gelimiteerd verjaardagsbier. Chouffe 40 JAAR is een smaakvolle blondine met een kruidig aroma en 5.6% alcohol.

En er staan meer verjaardagsactiviteiten op de planning. Zo nodigt Chouffe iedereen uit om haar verjaardag mee te vieren tijdens één van de vele Chouffe parties in ’t café. De geschiedenis van La Chouffe gaat terug tot eind jaren ‘70. Twee schoonbroers gepassioneerd door bier, Chris Bauweraerts en Pierre Gobron, beginnen bier te brouwen in het hartje van de Vallei der Feeën in Achouffe. Op 27 augustus 1982 komt hun eigen bier op de markt. La Chouffe is geboren. Inmiddels veertig jaar later, is Chouffe uitgegroeid tot een gerenommeerd en geliefd bier en heeft inmiddels al heel wat internationale onderscheidingen op haar naam staan. De bekende La Chouffe is de absolute nummer één. Met CHOUFFE 40 JAAR komt er nu een gelimiteerd speciaalbier bij. Het is een verfrissend subtiel kruidig bier om heerlijk buiten van te genieten – in de natuur, bij het kampvuur of de barbecue. CHOUFFE 40 JAAR is op de tap beschikbaar bij geselecteerde horeca. En vanaf begin mei verkrijgbaar op fles bij Jumbo en de betere slijter.

Smaaknotities

•          Smaak – Gebalanceerde bitterheid met een zachte, fruitige toets. Verfrissend doordrinkbaar, en een verfijnd bittere nasmaak. Een aangenaam, fris, subtiel kruidig bier met een genuanceerde fruitigheid.

•          Alc.% – 5,6%

•          Kleur – Goudkleurig met een mooie, lichte troebel.

•          Aroma – Licht hoppig met subtiel, maar toch duidelijk aanwezig salie-aroma en Provencaalse kruidentoets.

Chouffe Parties

Een verjaardag zonder feest is als een Chouffe zonder schuim. Daarom nodigt Chouffe iedereen uit om haar verjaardag te vieren bij één van de Chouffe Café’s in het land. Naast het 40 jaar-bier dat daar vers uit de tap stroomt, kun je gedurende zo’n feestavond verschillende items verzamelen zoals de bekende rode Chouffe-muts. Zie ook Chouffe40.com.

Over Chouffe

Het verhaal van brouwerij Achouffe, de makers van het Belgische Chouffe-bier, begint eind jaren ’70 in de Vallei der Feeën. Zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts starten met het brouwen van bier, in de garage van Chris’ schoonmoeder. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht in 1982. Wat begon als hobby werd al snel een volwaardige brouwerij met een productie van 3.400 tot 5.000 hectoliter per jaar in 1992. De bieren La Chouffe en Mc Chouffe werden toen uitsluitend in flessen van 75cl en vaten van twintig liter geleverd, pas in 2009 kwamen ook flesjes van 33cl op de markt. Met de brouwerij breidde ook het assortiment uit. Na Chouffe Bok volgden onder andere Cherry Chouffe, Chouffe Soleil, en N’Ice Chouffe. Zie ook Chouffe.com.